Amstelloft

WE Architecten, 2016

Ten zuidoosten van Amsterdam, gelegen aan een kromming in de Amstel, bevindt zich de wijk Overamstel. Sinds 2005 is het gebied door de gemeente aangewezen als grootstedelijk project onder de naam Amstelkwartier. In 2012 geeft de gemeente enkele kavels vrij aan de Ouderkerkerdijk op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). WE architecten stapt in met een zelfbouwconcept voor gestapeld wonen. Na een advertentie in de lokale krant en een bijeenkomst in een caf├ę in de buurt, verzamelt het architectenbureau een groep gelijkgestemden om samen de CPO te realiseren.

Interieurconcept
De architecten starten samen met de toekomstige bewoners aan de bouw van Amstelloft, een collectief gebouw met daarin zeven appartementen. De nauwe samenwerking tussen architecten en bewoners leidt tot een iteratief ontwikkelproces, waarbij creatieve en slimme woonoplossingen worden geïntroduceerd. Het gebruik van dubbelhoge ruimtes is hier een voorbeeld van. Ieder huishouden kan naar eigen voorkeur invulling geven aan de ruimtes. Deze flexibiliteit leidt tot uiteenlopende interieurs, die door de tijd heen kunnen worden aangepast aan veranderende behoeftes van de bewoners.

Exterieur
De architecten putten inspiratie uit kerken en pakhuizen voor de vormgeving van het exterieur. Dit is onder andere terug te zien in de kenmerkende ronde raambogen en het gebruik van baksteen. Zowel de CPO-constructie als de karakteristieke uitstraling van het gebouw vielen bij de vakjury van de Gouden Amsterdamse Architectuur Prijs 2017 in de smaak, waarna WE architecten en de bewonersgroep met negen andere genomineerden concurreerden om de Gouden A.A.P.

Website by HOAX Amsterdam