Amsterdam University College

Mecanoo, 2012

Thuishaven voor excellente studenten

In het Science Park, een campus in de Watergraafsmeer voor onderwijs, onderzoek en ondernemen, ligt direct bij het treinstation het Amsterdam University College (AUC). Het vrijstaande gebouw valt op door de gevels van Cortenstaal en door de twee puntdaken die iedere zijde beëindigen. Dit is het complex voor bijna zevenhonderd studenten van de bacheloropleiding AUC, die door de UvA en de VU gezamenlijk is opgericht om kleinschalig onderwijs voor excellente studenten te faciliteren. De helft van de studenten komt uit het buitenland, wat de vraag om een ‘thuis’ te ontwerpen rechtvaardigt.

Open kern

Binnen in het gebouw is dit vormgegeven door een open kern waarin trappen langs verschillende studieplekken en zithoeken leiden. Onder de kappen van het geknikte dak is een haast knus te noemen studieruimte ontstaan. Omdat op het AUC geen massale colleges worden gegeven, ontbreekt een auditorium. Voor incidentele grote bijeenkomsten wordt gebruik gemaakt van de gezamenlijke ruimte op de begane grond en een brede trap met dubbelhoge treden fungeert er als tribune. De onderwijsruimtes in het gebouw zijn talrijk maar compact. Geheel in lijn met het community-karakter van het instituut, zijn de docentenkamers aan de gemeenschappelijke ruimten gesitueerd en compleet in glas uitgevoerd. De volledige transparantie en de vele studieplekken die niet kunnen worden afgeschermd van geluiden elders uit het gebouw, lijken (wonderbaarlijk genoeg) niet eens zo veel te vergen van het concentratievermogen van studenten en werknemers.

Duurzame ambities

Dat de ruimtes in een compact volume zijn ondergebracht volgt uit de ambities van de opdrachtgever en de architect op het gebied van duurzaamheid. Met warmte-koudeopslag en betonkernactivering wordt het energieverlies en -verbruik er tot een minimum beperkt. De isolatie van het dak en de regenwaterberging hebben vorm gekregen in respectievelijk de sedumbedekking op en de knikken in het dak die eindigen in de reeks puntdaken.

Website by HOAX Amsterdam