Woonwijk op voormalig ziekenhuisterrein
Het Andreas Ensemble is een woonwijk op een terrein net binnen de A10 West, direct ten zuiden van de Cornelis Lelylaan. De wijk werd in de jaren 2009-2011 in fasen opgeleverd. Hij omvat negen gebouwen met in totaal 518 woningen, een hotel met 260 kamers, kinderopvang en andere voorzieningen. Het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren uit 1934 voorzag op deze plek een woonwijk, maar in de jaren zestig werd er het Andreasziekenhuis gebouwd, naar ontwerp van architect Marius Duintjer. Dit ziekenhuis kwam na een fusie in 1996 leeg te staan en in 2005 werd het gesloopt, om plaats te maken voor de nieuwe wijk. Ook delen van het Rembrandtpark moesten voor de aanleg wijken.
Parijse sferen in Amsterdam West
Het stedenbouwkundige plan voor de wijk werd tussen 2004 en 2006 uitgewerkt door Geurst & Schulze architecten uit Den Haag. De wens om een wijk te maken die zou fungeren als een verbindend element tussen de vooroorlogse stad binnen de A10 en de Westelijke Tuinsteden daarbuiten, beantwoordden zij met een ontwerp dat stedenbouwkundige kenmerken uit beide stukken stad verenigt. De wijk heeft iets weg van een groot gesloten bouwblok, maar ook van een verzameling vrij in het groen geplaatste gebouwen. Door de bouw van ondergrondse parkeergarages is de wijk op straatniveau nagenoeg autovrij. Tussen de gebouwen zijn, deels op de daken van de garages, afsluitbare groene binnentuinen aangelegd. Alle woningen zijn voorzien van ruime balkons of terrassen. Omdat de woningdichtheid in de wijk voor Amsterdamse begrippen erg hoog is, putten de ontwerpers inspiratie uit buitenlandse voorbeelden. De niveauverschillen op het terrein, de trappen en taluds, de binnentuinen en het centrale plein verlenen het Andreas Ensemble volgens Geurst & Schulze een moderne Parijse sfeer.
Wonen, bezoeken en recreeƫren
Behalve het stedenbouwkundig plan ontwierpen Geurst & Schulze ook de zandkleurige gebouwen langs de randen van de wijk. De hoge bebouwingswanden aan de Lelylaan en de Ring A10 schermen het binnengebied af van de verkeersdrukte. In de wanden zijn onder meer het hotel en een groot aantal huurwoningen ondergebracht. De vier vrijstaande gebouwen in het binnengebied en het U-vormige gebouw in de zuidoosthoek zijn van de hand van de Londense architectengroep Tony Fretton Architects. Achter de rechtlijnige gevels van de door dit bureau ontworpen gebouwen gaan ruime en lichte woningen schuil. De onderste vijf bouwlagen zijn afgewerkt met een lichtgrijze baksteen. De twee bovenste verdiepingen springen terug ten opzichte van de onderbouw, waardoor ruimte ontstaat voor grote terrassen.
Bij de afkondiging van een bouwstop door de gemeente Amsterdam in juli 2010, werd besloten dat het Andreas Ensemble als een der weinige projecten zou worden afgebouwd volgens de plannen uit de rijke jaren van voor de crisis.