Aquartis

Atelier Zeinstra van der Pol, 2001

Woongebouw op historische industriƫle locatie

Aquartis is gebouwd op de plaats waar van oorsprong de kolenopslag en stookruimte van de Eerste Gemeentelijke Elektriciteitscentrale gevestigd is. Voor de realisatie van het woonblok wordt het oorspronkelijke gebouw, ontworpen door een leerling van H.P. Berlage, op een aantal steunpilaren met tussenliggende bogen na afgebroken. Deze zijn opgenomen in de plint van het nieuwe ontwerp.

Herkenningspunt in de omgeving
De architectuur van het gebouw verwijst naar de industriƫle geschiedenis van de plek. De lange, glazen gevelwand, afgedekt met een natuurstenen rand, oogt grootschalig. Het gebouw telt zeven verdiepingen aan beide uiteinden. In het midden van het gebouw is een uitspringend deel gebouwd, waardoor het gebouw hier elf verdiepingen telt. Naar boven toe wordt dit deel, net als beide uiteinden, stapsgewijs steeds een paar meter smaller. Hierdoor ontstaat de karakteristieke getrapte dakvorm die van verre te herkennen is. De gevels aan de voorzijde van de woningen bestaan uit houten frames, waarbinnen de gehele glazen pui kan wegklappen om optimaal van het zonlicht en uitzicht te kunnen genieten. Het gebouw telt 110 woningen, waaronder atelierwoningen op de begane grond en acht luxe penthouses bovenin. Achter het gebouw bevindt zich een parkeergarage, die gedeeltelijk onder de grond is weggewerkt.

Lieke Haan