Asterpark

Gietermans & Van Dijk architecten, 2012

Bedrijventerrein in Buiksloterham

Tussen het architectonische geweld van blikvangers als Eye en Overhoeks en de grootschalige stedelijke ontwikkeling langs de IJ-oevers, is het bedrijfsverzamelgebouw Asterpark aan de Buiksloterham in Amsterdam Noord een bescheiden en aangename verrassing. Het Asterpark is ontworpen door Gietermans & Van Dijk Architecten en biedt ruimte aan zesentwintig bedrijfsunits.

Ontwerp

Het complex bestaat uit twee gebouwen aan weerszijden van een semi-openbare straat die loopt van de Asterweg tot aan het water. De zes bedrijfsunits op de kopgevels aan de Asterweg en aan het water zijn elk drie lagen hoog en de tweeëntwintig ‘tussenunits’ zijn twee lagen hoog. De tussenunits kijken uit op de semi-openbare straat en staan met hun rug tegen de belendende panden aan.

Gemeenschappelijk gevoel

Door een straat in het plan op te nemen bieden de architecten elke bedrijfsunit een connectie met het water en bovendien een eigen parkeerplaats aan de straat. De straat fungeert als een gezamenlijk binnenterrein. Het is een prettige buitenruimte, die ook echt als gemeenschappelijk aanvoelt. Dit wordt met name bereikt door de zorgvuldige detaillering van de gevelwanden, die zijn bekleed met een combinatie van aluminium sandwichpanelen en onbehandeld western red cedar hout. De warme geveldetaillering van de units aan de straat staat in groot contrast met de glazen gevels van de kopunits.

Flexibele en diverse indeling

De units zijn door hun indeling en neutrale vormgeving geschikt voor een grote diversiteit aan kleine bedrijven. De begane grond van de ‘tussenunits’ is bestemd voor bedrijfsruimte of opslag, terwijl de etage, met een verdiepingshoge glazen pui aan de straatkant, plaats biedt aan een klein kantoor. Elke unit beschikt over een eigen, beschutte entree met een parkeerplek en een overheaddeur. Deze deur kan eventueel vervangen worden door een glazen pui, zodat ook de ruimte op de begane grond geschikt wordt voor representatieve functies. De verdiepingsvloer is bovendien split-level, waardoor achterin de unit, op de begane grond, een extra hoge ruimte ontstaat. Boven de verspringing is over de breedte van de unit een daklicht gemaakt, dat door een uitsparing in de vloer ook de begane grond van extra daglicht voorziet.

Website by HOAX Amsterdam