Atelier Workspace #28

Fred Groot, 2006

‘Keep it simple’

Het huren van een commerciële werkruimte is voor veel kunstenaars te duur. Om toch over een werkruimte te beschikken besluit kunstenaar Fred Groot in samenwerking met Jan Frederik Groot en Anna Abrahams zijn eigen atelier met woonruimte te bouwen. Samen bouwen zij in 2006 Workspace #28. Voor de haalbaarheid van het ‘zelfbouwen’ bedenken zij het motto: ‘keep it simple’. Dit zie je terug in de architectuur van het gebouw. Het gebouw heeft een simpele rechthoekige vorm. De architect maakt aan de voorzijde een kleine uitsnede in de vorm die dient als overdekt portaal. Aan de achterzijde doet hij hetzelfde in de vorm van een overstek. Ook de industrieel ogende afwerking is simpel. Voor de afwerking van de gevels is grijs plaatmateriaal gebruikt en de ramen hebben horizontale indeling met aanwezige witte kozijnen.

Workspace #28
Aan de Pieter Holmstraat staan meerdere zelfbouw panden die verschillen in hoogte en uitstraling. Workspace #28 sluit qua hoogte en vorm goed aan bij de rij zelfbouwpanden. Het gebouw valt op door zijn afwerking en speelse uitstraling. De werk- en woonruimte bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak. Op de begane grond bevindt zich een archief, een bergruimte en de trap die leidt naar de eerste verdieping. Op deze etage bevindt zich het atelier, maar ook de woonruimte, keuken en badkamer. Aan de woonkamer is een trap bevestigd die naar de tuin achter het gebouw leidt. In de achtertuin staat een klein schuurtje in dezelfde bouwstijl als het huis.

Statement

In Nederland is zelfbouw niet voor iedereen beschikbaar. Daarnaast breekt zelfbouw in de regel met de normen en waarden van de gevestigde orde op het gebied van de uiterlijke verschijningsvorm. Volgens de bouwers van Workspace #28 hebben projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen ‘de overheid in een ijzeren greep. Ze verzetten zich tegen zelfbouw omdat die hun activiteit als tussenpersoon overbodig maakt’. Daarom is Workspace #28 een statement. De bouwers willen de boodschap verspreiden dat er ruimte moet zijn voor particulier initiatief; zelfbouw is goedkoper en draagt bij aan een gevarieerd stedelijk landschap dat het werk is van een veelheid aan partijen.

 

DIY

Do-it-yourself komt tot uiting in het feit dat Fred Groot het bouwwerk zo ontwerpt dat het eigenhandig gebouwd kan worden. Daarbij gaat hij uit van het gebruik van standaard bouwmaterialen en een eenvoudige bouwmethode, geïnspireerd op een traditioneel houtskelet met kolommen en draagbalken. Hij bouwt dit pand als voorbeeld en geeft het bouwplan met uitgebreide tekeningen en uitleg uit als een do-it-yourself handleiding. Op deze manier is het bouwen van een eigen Workspace #28 voor iedereen beschikbaar.

 

 

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam