Bajesdorp

Studio Seven Architecten Amsterdam, 2023

Momenteel transformeert het voormalige terrein van de Bijlmerbajes tot de groene wijk Bajeskwartier. Op de plek waar ooit de villa van de gevangenisdirecteur stond, is het nieuwe Bajesdorp gerealiseerd. Het gebouw is gerealiseerd op initiatief van een bewonersgroep die voortkwam uit de krakers van de voormalige cipierswoningen. Studio Seven Architecten kreeg de opdracht om voor het nieuwe Bajesdorp een gemengd gebouw met theatercafé, woningen en ateliers te ontwerpen.

Kubus

Het kubusvormige gebouw is een bijzonder nieuwbouwproject waar wonen en creativiteit samenkomen. Het gebouw heeft een houten gevel en de dragende structuur is gemaakt van kalkzandsteen. Door het gebruik van hout krijgt het abstracte blok een vriendelijke uitstraling. De ritmisch geplaatste openingen in de gevel doorbreken de strakke vorm en voegen een speels element toe. De binnenmuren zijn afgewerkt met leemstucwerk, aangebracht door de bewoners zelf.

Alzijdig groen

Geveltuinen en een systeem voor klimplanten geven ruimte aan groen op en rondom het gebouw. Aan de westzijde van het gebouw is een tuin aangelegd voor kunst en spel. De moestuin aan de oostzijde is ook toegankelijk voor de buurt. Klimplanten die tot aan de top van het gebouw groeien, vormen een verbinding tussen het gebouw en de omliggende natuur. Langs de weg benadrukken kunstwerken het unieke karakter van het gebouw.

Bijna Energieneutraal

Het gebouw voldoet aan de BENG norm (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) door de plaatsing van 72 zonnepanelen, gekoppeld aan een eigen batterijsysteem dat is aangesloten op een lokaal Warmte-Koudeopslagsysteem (WKO). Daarnaast is gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled beton, kalkzandsteen en hout voor CO2-opslag.

Bajesdorp is mede mogelijk gemaakt door de Vrijcoop Constructie. Dit is een vereniging van wooncoöperaties, die samen panden vrijkopen van de markt en tot collectief eigendom maken. Het collectief opkopen en ontwikkelen van de plek maakt dat bewoners betaalbaar kunnen wonen. Daarnaast is Bajesdorp de eerste permanent bewoonde broedplaats van Amsterdam.

 

 

 

Website by HOAX Amsterdam