Bedrijfsgebouw Hitachi

Kajima Design Europe, 2002

Trainings- en demonstratiecentrum
In 2002 bouwt Kajima Design in opdracht van Hitachi een fabriek met een trainings- en demonstratiecentrum voor hydraulische graafmachines. Het complex staat op het bedrijventerrein Westpoort gelegen in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Dit is een haven- en industriegebied met een groot aantal bedrijven. In het gebouw van Hitachi zijn kantoren, les- en oefenruimten, een showroom en een auditorium onder één dak gehuisvest. Dit programma is aan het gebouw af te lezen doordat ieder onderdeel een eigen karakteristieke vorm heeft gekregen.

Doosvorm
Het fabrieksgedeelte bestaat uit een doosvormig hal met 30.000m2. De ruimtes hierbinnen zijn verdeeld in een assemblage, productie en componenten gedeelte. Op de kop van dit gebouw staat een hoge glazen showroom waar zelfs de grootste graafmachines in terecht kunnen. Daarachter, aan de zijkant van het gebouw, bevindt zich het auditorium. Gezeten op een tribune met felgekleurde stoelen kan het bezoek hier op de gangbare manier kennisnemen van productpresentaties. Wordt het doek vervolgens opgehaald, dan is er door een grote glazen wand een onbelemmerd uitzicht op het theatrale werk van de graafmachines, buiten op het presentatieterrein.

Beleving
In 2006 breidt Hitachi zijn trainings- en demonstratiecentrum uit met nog een bedrijfsruimte van 20.000m2. Ook laat het een extra demonstratieterrein aanleggen om bezoekers een betere beleving te bieden. Op het demonstratieterrein kunnen nu meer machines tegelijkertijd tentoongesteld worden. Vanuit hun stoel in het auditorium kunnen bezoekers meekijken en -luisteren met de machinist in de cabine en goed volgen wat hij doet middels een nieuw geïnstalleerd microfoon-en-camerasysteem.

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam