Bedrijfsgebouw TBWA Generaal Vetterstraat

ZZDP Architecten, 2010

Door een herprofilering van de Generaal Vetterstraat ten behoeve van de aanleg van de Uiverbrug, ontstond op Bedrijventerrein Schinkel in Amsterdam-Zuid een bijzonder gevormd kavel, dat volledig bebouwd diende te worden. Mediabedrijf Eyeworks wenste hier voor eigen gebruik een kantoor met een TV-studio te realiseren. Met het ontwerp daarvan werd, na een prijsvraag, ZZDP Architecten belast. Toen Eyeworks ergens anders onderdak vond, besloot Fortress het gebouw voor de markt te ontwikkelen. Eind 2008 tekende TBWA als huurder, waarna de bouw startte.

Industrieel karakter

De grote kantoorvloeren van 1.800 m2 konden dankzij het toepassen van een sprinklerinstallatie volledig open worden gehouden. Een atrium met trappen in het hart van het gebouw zorgt voor interactie tussen de verschillende vloeren. Omwille van de ruimtelijkheid van de diepe vloeren en om een loftachtige kwaliteit te creëren die appelleert aan de creatieve industrie, is een bruto hoogte van maar liefst 4m gerealiseerd. Door het toepassen van een zgn. ballenvloer is het gelukt om grote overspanningen met weinig kolommen te maken, en een vlakke vloer zonder balken. De gevelbanden met cassettes van cortenstaal geven het gebouw een uitgesproken beeld dat verwijst naar het industriële verleden van het Schinkelterrein.

‘Parkeerkathadraal’

In samenwerking met IBS is de detaillering van de gevel uitgewerkt om te voorkomen dat het corten de achterliggende vliesgevel vervuilt. De uitwaaierende balkons aan de waterzijde zorgen voor zonwering en een uitloop voor de gebruikers. Voor de koeling en verwarming van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een WKO-bron. Bijzonder is ook de ‘parkeerkathedraal’, die plaats biedt aan honderd auto’s. Door de toepassing van een semi-automatisch parkeersysteem kunnen de auto’s in drie lagen worden gestapeld, wat de kostbare en langdurige aanleg van een kelder overbodig maakte. Begin februari 2010 is het pand, inclusief inbouwpakket, opgeleverd aan de huurder.

Website by HOAX Amsterdam