Bedrijfspand GSUS

Evelo Vandenberg Architecten, 2003

Een plek voor hippe kleding 

Door de demping van het oostelijk deel van het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam Noord ontstaat ruimte voor een bedrijventerrein. Claus & Kaan stellen hiervoor het beeldkwaliteitsplan op. In deze context wordt een bedrijfsgebouw voor het jonge, hippe kledingmerk GSUS gerealiseerd. In dit gebouw vinden de ontwerp- en groothandelsactiviteiten van het kledingbedrijf plaats. 

Zwevend beton
Op de onderste twee lagen van het gebouw bevinden zich het magazijn van het kledingbedrijf en de distributieruimtes. Deze ruimtes zijn voor vrachtwagens bereikbaar dankzij twee met beton omkaderde, grote openingen. Een derde, smallere opening vormt de ingang van het gebouw. Verder zijn alle wanden van het gebouw gesloten, op enkele nooduitgangen na. Op de tweede verdieping zijn kantoren en voorzieningen gegroepeerd rond een patio die ervoor zorgt dat de ruimtes voldoende daglicht hebben. De patio is rondom volledig van glas, wat samen met de glazen binnenwanden zorgt voor grote transparantie binnen het gebouw. Je kan als het ware dwars door het pand heen kijken. De gevel van het magazijn is opgebouwd uit opaal polycarbonaat aan de binnenzijde en ruwe houten lamellen aan de buitenzijde, dit zorgt ervoor dat het daglicht wordt gefilterd. Boven dit semi-transparante gedeelte is de gevel van prefab-beton, waardoor de kantoorverdieping de indruk wekt van een massief blok. In het blok zijn enkele lage vensters geplaatst, waardoor een goed uitzicht op de omgeving ontstaat. Zo heb je vanuit het loungegedeelte een prachtig uitzicht over het water van het IJ. Terwijl het betonnen volume overdag rust op de houten onderbouw, lijkt het bij nacht wanneer binnen de verlichting brandt, te zweven boven de fragiele constructie. Deze omgekeerde combinatie van hout en beton is bedoeld als een verwijzing naar de eigenwijze manier van ontwerpen van het kledingmerk GSUS.  

Lieke Haan