Blackjack

BNB architecten, BO6 architecten, 2016

Nadat de gemeente Amsterdam een enthousiaste start maakt met de ontwikkeling en verkaveling van de Buiksloterham, is er op het dieptepunt van de crisis geen budget meer vrij voor de promotie van de wijk bij potentiële bewoners. Als de crisis het grootste dal voorbij is, wint BNB Architecten in samenwerking met BO6 Architecten een prijsvraag van de gemeente. Het winnende ontwerp is een energie-neutrale CPO voor Kavel 21, de woontoren BlackJack. Om de wijk op de kaart te zetten gaan de bureaus een samenwerking aan met initiatiefnemers van omliggende nieuwbouwprojecten. En met succes: de verkoopdagen, website en Facebook-pagina trekken volop geïnteresseerden.

CPO project

Het project zelf komt tot stand via een nieuwe vorm van opdrachtgeverschap waarbij de architect fungeert als initiatiefnemer, opdrachtgever én ontwikkelaar. Dit leidt tot een flexibele omgang met bouwcriteria en een nauwe samenwerking met de eindgebruikers.

Keuzevrijheid

Opvallend aan het ontwerp is het alzijdige gebruik van glas, zodat de appartementen licht zijn en een weids uitzicht hebben. Ook hebben de woningen ruime balkons en hoge binnenruimten. BlackJack geeft bewoners veel vrijheid in het bepalen van de indeling en grootte van de woonruimte. Bewoners kunnen hun appartement samenstellen met één of meerdere elementen van circa 50m2, die naar eigen inzicht zijn in te delen. Samen met de architect kunnen gewenste aanpassingen aan de gevel ontworpen worden, zoals bijvoorbeeld een schuifpui. Rondom de glazen toren bevinden zich balkons met een diepte van 2 meter. Deze dragen bij aan de alzijdigheid van het gebouw. Onderin het gebouw bevinden zich kantoorruimten. Leuk detail: de liften hebben een glazen achterwand, wat zorgt voor een prachtig uitzicht.

Website by HOAX Amsterdam