Blok 24

ANA Architecten, 2006

Ouderenwoningen op het Haveneiland

De 34 woningen voor ouderen van dit blok liggen rondom een terrasvormig hof. Deze opzet vormt een logische voortzetting van de reeks van openbare ruimtes op het Haveneiland. Het blok incorporeert een verloop in schalen. Door de terrasvormige opbouw met respectievelijk het hofplein, het hofterras en de hoftuin, ontstaat een driedimensionale groene ruimte.

Uitzicht en groen
Het hofterras op de tweede verdieping biedt een uitzicht over de grote, groene binnentuin van blok 24. Op het dak van de noordoostvleugel ligt ook een wildebloementuin. Onder het complex bevindt zich een parkeergarage, waarvan de bewoners van het aangrenzende blok ook gebruik maken.

Oriƫntatie woningen
Alle woningen zijn georiƫnteerd op een van de collectieve buitenruimtes aan de hofzijde en een individuele buitenruimte aan de straatzijde. In de gevels komt het contrast tussen het besloten, private hof en de openbare straat tot uitdrukking. De straatgevel beantwoordt aan de bouwregels voor IJburg. Het bakstenen vlak vouwt zich om het blok en transformeert door de overgang van de grote schaal van het vizier naar de kleine schaal van het besloten hof. De hofgevel contrasteert met de straatgevel. De vele open geveldelen en de toepassing van een familie van kleuren geven de hof een informeel karakter.