Booster Oost

Bekkering Adams architecten, 2005

Rioolwatergemaal
Booster Oost is een van de vier nieuwe Amsterdamse gemalen uit de periode 2002-2005. In de gemalen staan de pompen waarmee het Amsterdamse rioolwater volgens een nieuwe boostertechniek onder druk wordt geperst naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Amsterdam West.

Sculptuur in skatepark
De opdrachtgever Dienst Waterbeheer en Riolering heeft ervoor gekozen Booster Oost boven de grond te huisvesten in een opvallend gebouw. Juliette Bekkering maakte een ontwerp voor een gebouw met vierhoekige gevelvlakken. De gesloten doos – gesloten om het geluid van drie boosterpompen binnen te houden – is behandeld als een sculptuur. De gebouwfuncties en de maten van de kavel bepalen de afmetingen van het volume. Door de getordeerde en uit het haakse verband geplaatste gevelvlakken ziet het gebouw er vanuit verschillende gezichtspunten steeds weer anders uit. Het gebouw bevindt zich in het grootste skatepark van Nederland.

Tekstpatroon in reliëf
Het beton dat gebruikt is voor de gevels, is voorzien van marmertoeslag en kobaltblauw en groen pigment. In het beton is, zowel op de voet als op hogere gedeeltes, een tekstpatroon in reliëf aangebracht. De verlichting zorgt ervoor dat het gebouw ook ’s nachts een aantrekkelijke verschijning is.

Website by HOAX Amsterdam