Bos en Lommerplein

Vera Yanovshtchinksy Architecten, 2004

Een nieuw hart
De herstructurering van Bos en Lommer moet het stadsdeel een nieuw hart geven en oplossingen bieden voor fysieke, sociale en economische problemen in de wijk. Het vernieuwde Bos en Lommerplein is ontstaan als onderdeel van deze grootschalige herstructurering van het centrum van het gebied. Het nieuwe hart van Bos en Lommer bestaat uit een nieuw winkelcentrum rondom een marktplein waar verschillende functies een plek hebben gekregen. Verder bevinden zich boven de winkels woningen en kantoren waardoor een multifunctioneel plein is ontstaan. De nieuwe ontwikkeling sluit aan op de stedenbouwkundige structuur uit 1935, die wordt gevormd door de strokenbouw van Van Eesteren in Plan-West. Met dit nieuwe marktplein, dat ook dient als centrale ontmoetingsplek, is de as vanaf het Mercatorplein formeel beëindigd.

Slim ingericht
Het marktplein is verhoogd en dient tegelijkertijd als dak voor de ondergelegen parkeergarage. Een plint van winkels omsluit het plein. Boven de winkels aan de westzijde zijn kantoren gebouwd, deze bebouwing dient tevens als een geluidsscherm tegen het lawaai van het autoverkeer op de A10. Aan de oostzijde van het plein zijn woningen gesitueerd. Het beeld van de gevels wordt bepaald door de betonbanden en de hekken die samen met de verdiepingshoge ramen doorlopende horizontale balken vormen. De straatgevels zijn uitgevoerd in een donkere steen terwijl de pleingevels in een iets lichtere steensoort zijn opgetrokken. Aan de pleinkant wordt het beeld bepaald door diepe houten stijlen, die geplaatst zijn in een kader van metselwerk.

Tijd voor herinrichting
In 2020 is besloten dat het Bos en Lommerplein heringericht moet worden. Het is de bedoeling  dat de markt gaat verdwijnen en er meer aandacht komt voor groen. Niet alleen het plein zelf wordt aangepakt maar ook de winkels aan het plein. Verder komt er nieuwe verlichting, een groot paviljoen en andere bestrating.

Lieke Haan