Boston en Pakhuis Australië

DKV Architecten, 2005

Oostelijke handelskade
Pakhuis Australië en de nieuwbouw Boston staan op de Oostelijke Handelskade. Deze kade is onderdeel van het Oostelijk Havengebied, dat bestaat uit kunstmatig aangelegde haveneilanden. De eilanden zijn aangelegd ter uitbreiding en modernisering van de Amsterdamse haven aan het eind van de negentiende eeuw. Op de Oostelijke Handelskade staan grote historische pakhuizen. De pakhuizen zijn vernoemd naar de werelddelen waar handel mee gedreven werd. De pakhuizen De Zwijger, Australië, Azië en Afrika staan nog overeind.

Brand
Pakhuis Australië is samen met pakhuis Amerika in 1895 gebouwd. Zij worden in opdracht van het Blauwhoedenveem gebouwd naar ontwerp van H. Moen en G. van Arkel. In 1948 verwoest een brand pakhuis Amerika en beschadigt het pakhuis Australië gedeeltelijk. Australië wordt na herstel, naar ontwerp van de architect C.B. Posthumus Meyjes, weer in gebruik genomen. In 2002 raakt pakhuis Australië opnieuw beschadigt door een brand. Omdat het pakhuis beeldbepalend is voor de plannen van het nieuwbouwproject ‘Nieuw Amerika’ wordt besloten het pakhuis te reconstrueren naar het oorspronkelijke ontwerp.

Australië én Boston
Voor project Nieuw Amerika maakt DKV Architecten een ontwerp waarbij pakhuis Australië geïntegreerd wordt in de nieuwbouw van gebouw Boston. Oud en nieuw vormen één complex met een gezamenlijk ontsluitingssysteem. Van de nieuwbouw die gedeeltelijk voor het pakhuis staat, buigen de bovenste vier verdiepingen over het pakhuis heen. Constructief wordt dit deel ondersteund door vier kolommen die staan tussen de dragende kolommen van het pakhuis. De nieuwbouw heeft een U-vormige massa die met glazen volumes is gekoppeld aan de oudbouw. Aan de buitenzijde heeft het blok een robuust aanzien dat aansluit bij de industriële architectuur van de pakhuizen. Aan de binnenzijde zorgt een afwerking van hout en glas voor een luchtige uitstraling. In het nieuwe pakhuis zijn op de begane grond kantoren en bedrijven met erboven 40 appartementen gevestigd.

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam