Herbestemming Shell terrein
Toen de gemeente Amsterdam in 2003 het Shell terrein aan de noordzijde van het IJ aankocht, bood dit de mogelijkheid voor de ontwikkeling van ‘Overhoeks’, een compleet nieuwe stadswijk met woningen, kantoren en culturele voorzieningen. Voordat de toren, het voormalig bedrijfsrestaurant en nog een paar gebouwen definitief worden herbestemd, bieden ze eerst voor een periode van vijf jaar plaats aan diverse culturele activiteiten. Bezoekers uit Amsterdam-Noord, maar zeker ook uit de rest van Amsterdam zullen deze culturele hotspot weten te vinden.
Stoer en transparant
Om de ontsluiting van het gebied meer luister te geven schreef het projectbureau Noordwaarts in 2006 een prijsvraag uit voor een brug over het Buiksloterkanaal, evenwijdig aan het IJ en op een steenworp afstand van de aanmeerplaats van de pont.
De prijsvraag werd gewonnen door korth tielens architecten. Zij ontwierpen een stoere, maar tegelijkertijd transparante brug die met zijn schuine licht groengrijze liggers refereert aan de architectuur van de toren Overhoeks van Arthur Staal en de bijbehorende kantine.
Oriëntatie op het EYE
De brug werd in Vlissingen gebouwd, vervolgens naar Amsterdam gevaren en met behulp van pontons op zijn plaats gehesen. De balustrades van de brug lopen in tegengestelde richting schuin af, waardoor de zichtlijnen vanaf verschillende standpunten steeds anders zijn. In de liggers zijn bovendien uitsparingen gemaakt met geïntegreerde led-verlichting. Een compositie van grote stalen ringen vult deze ‘ramen’ als een vitrage waardoor de beleving van de brug als ‘woonkamer in de openbare ruimte’ wordt versterkt. Een ander belangrijk referentiepunt was het ontwerp voor het EYE Filmmuseum van Delugan Meissl Associated Architects. Als je over de brug loopt of fietst, trekt het omringende landschap letterlijk als een film voorbij. De toeschouwer wordt verleid om zowel gefocust te kijken als het weidse uitzicht over het IJ in zijn geheel in zich op te nemen.