Brugwachtershuisje Scharrebiersluis

W.A. de Graaf, 1906

Rijksmonument op kleine schaal 

De Scharrebiersluis, een stalen ophaalbrug over de Nieuwe Herengracht bij het Kadijksplein, is ontworpen onder leiding van W.A. de Graaf van de dienst Publieke Werken. Daarnaast is het huisje een Rijksmonument sinds 2002. Anno 2021 wordt het huisje verhuurd als hotelkamer door SWEETS hotel.  

Een nieuw exemplaar
Oorspronkelijk staat naast de brug een houten brugwachtershuisje, maar dat wordt in 1906 vervangen door een bakstenen exemplaar met vierkante plattegrond. Dit Scharrebierhuisje is duidelijk ontworpen vóór de uitbundigheid van de Amsterdamse School hetgeen te zien is aan de sobere vorm van het huisje en het eenvoudig metselwerk. Bijzonder is dat de oorspronkelijke afsluithekken voor het wegverkeer bewaard zijn gebleven, desondanks worden tegenwoordig moderne slagbomen neergelaten als de brug open staat.  

Vernoemd naar bier
De brug is vernoemd naar een dun soort bier, Scharrebier, dat destijds door werklieden werd gedronken bij gebrek aan schoon drinkwater. Het inferieure bier werd vroeger op deze ophaalbrug verkocht ingegeven door de aanwezigheid van veel werkvolk in de nabije omgeving.  

Lieke Haan 

Website by HOAX Amsterdam