Calandtoren en Katersteyn

OD 205 Architectuur, 2004

Twee bouwmassa’s

Dit project is gerealiseerd als onderdeel van de omvangrijke stedelijke vernieuwing van het zogenaamde Zuidwest-Kwadrant in stadsdeel Osdorp. Het bestaat uit twee deelprojecten: de nieuwbouw van het Florenscollege (een agrarische opleiding op MBO-niveau) met bijbehorende tuinen en kassen, en een woningbouwproject gecombineerd met bedrijfsruimten. Het laatstgenoemde deelproject omvat 164 woningen, 1985 m2 bedrijfsruimte en 140 gebouwde parkeerplaatsen. Die woningbouw is samengesteld uit twee bouwmassa’s: de Calandtoren en een langgerekt lager volume. Zij staan aan het begin van de vernieuwde Pieter Calandlaan en werken als entree tot het Zuidwest-Kwadrant.

Drie soorten buitenruimten
Het plan omvat grondgebonden woningen en appartementen, verschillend van grootte en ontwerp. Sommige woningen hebben de voordeur aan de straat, andere worden ontsloten via trappenhuizen met lift. Er zijn drie soorten buitenruimten: dakterrassen, balkons en loggia’s. De appartementen in de toren bieden uitzicht over de stadsrand van Amsterdam en het stadsdeel Osdorp. De twee deelprojecten hebben elk een parkeervoorziening speciaal voor de bewoners. Ook de bergruimten van de woningen zijn in het bouwvolume ondergebracht. Bij het ontwerpen van deze voorzieningen is gestreefd naar een veilige en comfortabele oplossing die het straatbeeld niet zou domineren en geen afbreuk zou doen aan de kwaliteit van de openbare ruimte rond het project.

Vier bedrijfsruimten
Bijzondere aandacht is besteed aan de inrichting en uitstraling van de benedenverdiepingen van de toren. Daar bevinden zich de entrees tot de appartementen en een viertal bedrijfsruimten, die eventueel ook voor publieke functies kunnen worden gebruikt. De architectonische uitstraling van het gebouw wordt mede bepaald door de plasticiteit van het blok en de verscheidenheid van materialen en kleuren. Gemetselde gevelvlakken en paneelgevels in een tweekleurig patroon vormen de belangrijkste elementen van het beeld.

Website by HOAX Amsterdam