Campus Stadgenoot

Steven Holl, 2000

Amerikaanse herbestemming

Het voormalige Rijksmagazijn van Geneesmiddelen aan de Sarphatistraat is naar ontwerp van de Amerikaanse architect Steven Holl gerestaureerd en uitgebreid om dienst te kunnen doen als hoofdkantoor van Woningcorporatie Het Oosten. In 2008 is woningcorporatie Het Oosten gefuseerd met de Algemene Woningbouw Vereniging tot de nieuwe woningcorporatie Stadgenoot. Hun hoofdkantoor zit nog steeds aan de Sarphatistraat en is na een terreininrichting en restauratie in 2012 uitgebreid met het gebouw The Bell aan de Sarphatistraat 370. Hierdoor heeft Stadgenoot een ware Stadgenoot campus gecreëerd waar drie vestigingen op één locatie zijn geclusterd.

Voormalig Rijksmagazijn van Geneesmiddelen
De ingreep van Holl aan het voormalige Rijksmagazijn bestond uit het leegmaken en opknappen van het gebouw en het geschikt maken als kantoor. In het twee lagen hoge, U-vormige gebouw zijn de originele zuilen, houten spanten, gietijzeren trappen en gewelfde plafonds intact gelaten. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen. Witte wanden met grote gaten erin domineren het interieur.

Een modern paviljoen
Aan de kant van de Singelgracht is aan het complex een paviljoen toegevoegd dat gebruikt wordt als vergaderruimte en bedrijfsrestaurant. Het interieur bestaat grotendeels uit een open ruimte waarin twee balkons van verschillende grootte de ruimte in steken. De witte wanden hebben grote vensteropeningen. Buiten is vóór de eigenlijke gevel een gevel van geperforeerde koperplaat geplaatst met grote uitsparingen die niet noodzakelijkerwijs samenvallen met die van de binnenste wand. In het interieur is een tweede geperforeerde wand voor de gevel geplaatst die hier en daar voor de ramen langs loopt. Volgens het concept ‘Patterns in a chromatic field’ zijn binnen en buiten felgekleurde vlakken op de witte gevelwanden aangebracht. Door perforaties en reflecties ontstaat een ruimtelijk kleurenspel. Het paviljoen lijkt bij het passeren steeds van kleur te veranderen door het ogenschijnlijk bewegen van de kleurvlakken achter het koperen scherm. De perforaties in het groenkoperen paviljoen echoën door in de aanwezige messing lambriseringen van Sarphatistraat 370.

The Bell
Het naastgelegen gebouw The Bell, dat sinds 2012 deel uitmaakt van de Stadgenoot campus, is een rijksmonument uit 1873. Ook voor deze renovatie is Holl benaderd. Bij de uitvoering heeft hij rekening gehouden met de monumentale status en de eisen aan moderne kantoorruimten. Zo is tijdens de restauratie gekozen voor het weer naar voren halen van de oude structuur en indeling van het gebouw. Daarnaast stond duurzaamheid hoog in het vaandel.

Lieke Haan