Clubgebouw Bosbaan

Korteknie Stuhlmacher Architecten, 2004

Verbonden met de roeisport

De Bosbaan is een van de meest karakteristieke elementen van het Amsterdamse Bos. De langwerpige strook water is 2,2 kilometer lang en 118 meter breed en er wordt dagelijks wordt gerecreƫerd. Deze plek is al sinds 1937 nauw verbonden met de roeisport. In het kader van de professionalisering van de Nederlandse roeisport en de organisatie van internationale toernooien is in 2001 de Bosbaan verbreed. De oude tribune en diverse andere bebouwing is vanwege de verbreding gesloopt. De bestaande finish toren is in 2005 vervangen door nieuwbouw naar een ontwerp van Mecanoo architecten en in 2004 werd een nieuw clubgebouw voltooid.

Langgerekt pand op smalle strook
Het langgerekte zwart met groene pand is het onderkomen van de studentenroeivereniging Okeanos en de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Architectenbureau Korteknie Stuhlmacher ontwierp op een smalle strook tussen het water en het Amsterdamse Bos een houten gebouw. Beide opdrachtgevers hebben hier een eigen onderkomen, welke onderling verbonden zijn met een grote poort. Onder het ver overstekende houten dak bevindt zich over de volle lengte van het pand een balkon. Vanuit hier is een prachtig uitzicht op de wedstrijdbaan. De weidsheid van het omringende landschap is terug te herkennen in het heldere interieur.

Houten bouwelementen
Het gebruik van robuuste houten bouwelementen maakt een open constructie en een groot overstek van het dak mogelijk. De betonnen- en houten constructie zijn veelal nog zichtbaar in het interieur. De buitengevel is in een donkere kleur gebeitst, waardoor het lijkt te worden opgenomen door het achterliggende bos. De groen geschilderde luiken, poort en achtergevel maken de ruimtelijke indeling van het gebouw duidelijk.

Website by HOAX Amsterdam