Collectiecentrum Amsterdam Museum

Quist Wintermans Architekten, 2010

Back-Upstraat

Het Collectiecentrum van het Amsterdam Museum (voorheen Amsterdams Historisch Museum) staat op het Cornelis Douwesterrein in Amsterdam-Noord.

Op dit bedrijventerrein (ongeveer 5 minuten fietsen vanaf de pont NDSM-werf) is de afgelopen jaren een aantal architectonische interessante gebouwen verrezen waaronder FriJo Lichtreclame aan de Netwerkweg van Patrick Koschuch Architecten en het Archiefgebouw Hulshoff aan de Back-Upstraat van ITZ-Architecten. Schuin tegenover dit laatste gebouw bevindt zich het Collectiecentrum Amsterdam Museum.

Robuust karakter

Het Amsterdam Museum was al geruime tijd op zoek naar depotruimte voor de omvangrijke historische collectie en besloot tot nieuwbouw die behalve opslagruimten ook een restauratieatelier en multifunctionele werkruimten moest bevatten. Architect Wim Quist heeft een robuust bakstenen gebouw ontworpen en de verschillende componenten een duidelijk eigen karakter gegeven. De twee volledig gesloten zijbeuken bevatten de depotruimten. Het centrale deel heeft een meer open uitstraling en bestaat uit de entree met portiersloge en emballagefaciliteit op de begane grond en werkruimten op de verdiepingen. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over het IJ. De werkruimten bieden plaats aan medewerkers, conservatoren, restauratoren, onderzoekers, vrijwilligers en kunstenaars die de collectie willen raadplegen of aan objecten willen werken.

Schatkamer

Het semi-openbare karakter van het Collectiecentrum is een mooi voorbeeld van de nieuwe attitude in de museumwereld waarbij de relatie met het publiek steeds meer een wederzijds karakter krijgt. Meer dan een burcht is het Collectiecentrum een schatkamer die af en toe iets van haar glinsterende schatten laat zien.

Website by HOAX Amsterdam