Cornelis Zillesenlaan 92

Architectenburo Florian Eckardt, 2008

Welstandsvrije zone Steigereiland
Steigereiland is een van de vier kunstmatige eilanden in het meest oostelijke stukje van Amsterdam die samen de eerste fase van de wijk IJburg vormen. Het huis op de Cornelis Zillesenlaan 92 valt binnen een welstandsvrije zone op Steigereiland. In deze zone kunnen particuliere opdrachtgevers hun droomhuis realiseren binnen enkele uitgezette spelregels: De huizen moeten geschakeld liggen, zes meter breed zijn en bestaan uit vier bouwlagen. Ook mag er geen kruipruimte worden gerealiseerd en moet 60% van de totale gevel in het voorgevelvlak vallen. Deze opzet zorgt op het eerste gezicht voor een uniform straatbeeld, maar de individuele huizen kunnen totaal verschillend zijn. Een straat waarin telkens nieuwe dingen opvallen.

Roze kubus en rode deur
De particuliere opdrachtgevers van nummer 92 begonnen aan het project met de wens om “een huis voor twee heren met een Balinese tuin en met de transparantie van tropische architectuur” te bouwen. Architecten Florian Eckardt en Elizabeth Nurre gingen met de ontwerpopdracht aan de slag en in 2008 is het huis opgeleverd. Het casco is binnen enkele dagen opgebouwd, waarbij gebruik is gemaakt van een lichtbeton prefab-casco met aluminium vliesgevels. Het huis heeft door de gevelvullende puien een volledig open voor- en achtergevel. De pui-indeling verspringt van een tweedeling beneden tot een vijfdeling op de bovenste verdieping. Over de gehele breedte van de voor- en achtergevel is een horizontaal rooster aangebracht van Red Cedar houten lamellen. Opvallend aan de voorgevel is het roze kubusvormige frame op de derde verdieping en de felrode deur. Deze deur staat binnen een open frame en fungeert als een poortdeur naar een klein overdekt voorgebied waar de eigenlijke voordeur van het huis zit. Aan de achterkant van het huis is op de begane grond een serre uitgebouwd over de gehele breedte. De serre geeft toegang tot de ommuurde achtertuin. Deze tuin is ontworpen door een Indonesische tuinarchitect en vormt een contrast met het strakke gevelbeeld.

Indonesische elementen
Ook in het interieur zijn Indonesische elementen opgenomen. Zo zijn er binnendeuren en traptreden van Indonesisch hout. Naast een trappenhuis is er ook een lift in het huis aanwezig. De lift bestaat uit een volledig glazen schacht en een platform zonder een plafond of zijmuren. Hierdoor heb je vanuit de lift vrij zicht. In de badkamer is een tegelmotief ontworpen door de opdrachtgevers zelf. De wasbak ligt achter het roze kader van de voorgevel. Het huis is voorzien van wandverwarming en –verkoeling en op het dak is een luchtwarmtepomp geïnstalleerd. Op het dak is ook een compleet dakterras met een lager middeldeel en aan de voor- en achterkant glazen windschermen die achter het lamellenrooster vallen.

Tekst: Anna Peschier