CPO Science Park

Atelier van Wengerden, 2019

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd. Het gebouw, naar ontwerp van Atelier van Wengerden en in opdracht van een groep bewoners, is door de Amsterdamse welstandscommissie beschreven als een ‘expressief en zorgvuldig ontworpen gebouw’ en in 2019 werd het complex bekroond met de Zuiderkerkprijs.

Vrije indeling
CPO Science Park, een zelfbouwkavel voor 16 appartementen met garage, ligt ingeklemd tussen de Ooster Ringdijk en de hoofdweg naar het Science Park. Door het gebouw een kleine basis en trapsgewijs toelopende uitkragingen te geven, volgt de gevel de vorm van de dijk en is er optimaal gebruik gemaakt van de te bebouwen ruimte. Op iedere verdieping zijn binnen de uitkragingen ruime balkons gerealiseerd. Het complex is om een centrale toegangshal gebouwd waardoor er de appartementen vrij uitzicht hebben naar drie richtingen. De appartementen zijn vrij in te delen en te veranderen, terwijl de samenhang aan de buitenzijde overal gehandhaafd blijft. Door deze samenhang heeft gebouw geen duidelijke voor- en achtergevel.

Gemeenschappelijke ruimtes
CPO Sciencepark wordt omringd door de hoge bebouwing van het Science Park. Door de plint zo transparant mogelijk te houden, is er een verbinding gezocht met de omgeving. Hier zijn de levendige ruimtes ondergebracht; een gemeenschappelijke ruimte en woonwerkruimten. Op het dak van het complex is een gemeenschappelijke daktuin aangelegd. Vanaf de eerste verdieping geeft een brug toegang tot het fietspad op de dijk.

Bijzondere gevel
De gevel bestaat uit een scala van verschillende grijstinten en grote glasoppervlakken. De gevel is bekleed met grijze stalen persroosters, die een open gevelafwerking maken en deels dienen als zonwering. De kozijnen van gepoedercoat aluminium hebben dezelfde kleur als de roosters waardoor er samenhang gecreëerd is. De vloeren, randen en balkons zijn in prefabbeton uitgevoerd en gevel lichte accenten aan de gevel.

Toevoeging aan de biodiversiteit
Om de woningen zo comfortabel en energiezuinig mogelijk te maken is het complex voorzien van warmtepompen, zonnepanelen en grote glasoppervlakken van triple glas met uv-filter. De balkons en zonwering zorgen voor koelte in de zomer en als buffer in de winter. Het groene dak geeft extra isolatie en is een toevoeging aan de biodiversiteit.

Ondanks de complexe locatie is het gelukt om een gebouw te maken dat zich openstelt tot de omgeving. Het complex laat zien dat het Science Park een prettige woonomgeving kan zijn.