CREA

Joost Glissenaar, 2012

Van diamantslijperij tot cultureel centrum

Op het Roeterseiland, in de oostelijke binnenstad van Amsterdam, werd in 1845 een diamantslijperij gevestigd. Na verval van de Amsterdamse diamantindustrie, als gevolg van de jodenvervolging, kwam dit fabriekscluster in gebruik als onderdak voor betastudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2012 werd het, met behoud van de oorspronkelijke gevel, geheel gerenoveerd voor de huisvesting van CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA. Het complex is het eerste voltooide onderdeel van de grootscheepse vernieuwing van het Roeterseiland.

Atrium

Het nieuwe CREA-gebouw bevat een café, ateliers, workshop- en projectruimten, muziekstudio’s, een theater- en muziekzaal en kantoren. Het behoud van de kenmerkende oude gevel maakte deel uit van de opdracht verleend aan Joost Glissenaar / architecten van Mourik. Om alle onderdelen van het complex bijeen te brengen is in het interieur een atrium gerealiseerd, centraal in het complex en over de volle hoogte van de bouwdelen. Onder meer de theaterzaal, de cursuslokalen, de kantoren en het café komen hier samen in een gemeenschappelijke verkeersruimte met een grote, uitnodigende trap.

Ongelikt karakter

Doordat het atrium en de balustrades van glas zijn ontvangt de ruimte dezelfde weelde aan daglicht als ooit de oude fabrieksruimtes. De buizen van de luchtbehandelingsinstallatie, die in het hele gebouw zichtbaar zijn gelaten, verwijzen naar het industriële verleden van het pand en verlenen de ruimtes een ‘ongelikt’ karakter.

Website by HOAX Amsterdam