Danzig Studio’s

Dedato ontwerpers en architecten, 2002

Prefab

Het kantoorgebouw van Dedato staat op een bedrijfslocatie in de Houthavens. Het ontwerp is gebaseerd op een standaard bouwsysteem in prefab beton dat normaal gesproken wordt gebruikt voor de draagconstructie van bedrijfshallen. Met dit systeem is een eenvoudig en goedkoop, vier lagen tellend bedrijfspand neergezet.

Voor- en achterhuis
Het 50 meter diepe pand bestaat uit een voor- en een achterhuis, onderling verbonden via een centraal lift- en trappenhuis. Twee open lichthoven aan weerszijden van dit verbindingselement zorgen ervoor dat het daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt. Op de begane grond van het voorhuis bevinden zich de entree, een bedrijfsrestaurant en de toegang tot een parkeerplaats in het achterhuis. De verdiepingen hebben een open indeling met hoge werkruimten die doen denken aan ateliers.

Esthetische zuiverheid
Overal in het interieur zijn de prefab betonnen gevelelementen, kolommen en balken in het zicht gelaten waardoor het kantoor een sobere, functionele uitstraling heeft gekregen. De voor- en achtergevel worden gekenmerkt door verdiepingshoge glazen puien. Aan de voorzijde lopen diepe balkons over de volle breedte van het pand. Wat aan dit project vooral opvalt, is dat met weinig financiƫle middelen een fors gebouw is gerealiseerd dat wordt gekenmerkt door een opmerkelijke esthetische zuiverheid.