De Albatros

hvdn Architecten, 2006

Verbonden met het centrum
Met de Noord/Zuidlijn, een metrolijn die in 2018 geopend werd, wordt Amsterdam-Noord voor het eerst in de geschiedenis goed verbonden met het centrum van de stad. Daarop vooruitlopend werden al ambitieuze plannen ontwikkeld. Zo moest het gebied, een omgeving die nu nog wordt gekenmerkt door groene, kleinschalige tuindorpen, in de komende jaren een meer grootstedelijk karakter krijgen.

Het eerste woningbouwproject
‘De Albatros’ is het eerste woningbouwproject dat hier is opgeleverd. Om het grote complex niet te massaal te laten overkomen en te laten aansluiten bij de omliggende kleinschalige bebouwing, is een plint gerealiseerd met daarop vier slanke torens. Het plintgebouw, waarin een parkeergarage is opgenomen en ruimte is voor buurtgerichte- en commerciële voorzieningen, heeft dezelfde hoogte als de omliggende bebouwing. Vanuit de ruime entrees met de liften en de trappenhuizen is de gemeenschappelijke tuin met houten terrassen op de zon te zien.

Gevarieerd gevelbeeld
De torens bieden onderdak aan in totaal 130 woningen. De verschillende typen hebben geen van alle een buitenruimte, wel Franse balkons en speciaal voor dit project ontwikkelde puien van 2,2 bij 2,2 meter. Deze (aluminium) puien kunnen zo gedraaid en gevouwen worden dat de achterliggende ruimte telkens over vrijwel de volledige verdiepingshoogte te openen is. De plaatsing van de puien verschilt per woningplattegrond, wat een gevarieerd gevelbeeld heeft opgeleverd.

Website by HOAX Amsterdam