De Baanderij

Ontwerpers A'dam, 2005

Erfgoedwaarde
De Baanderij is de voormalige kantine van de NDSM-werf, de scheepswerf van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Het gebouw werd in 1957 in gebruik genomen en deed naast kantine ook dienst als kantoor en montagehal. De naam Baanderij is afkomstig uit de tijd waarin de Belangenvereniging Baanloze Scheepsbouwers (BBS) het pand gebruikte als verenigingsgebouw. Toen het gebied rond de werf opnieuw werd ontwikkeld, is het gebouw als erfgoed behouden vanwege zijn cultuur-historische waarde.

Dubbele herbestemming
Het stadsdeel Amsterdam-Noord was verantwoordelijk voor de renovatie en gaf het een dubbele bestemming. Op de begane grond bevindt zich restaurant De IJ-Kantine. De twee bovenverdiepingen zijn in gebruik als kantoorruimte voor onder meer architectenbureau Heren 5.

Samenspel heden en verleden
De zuidzijde van het gebouw bestaat bijna volledig uit clusters van negen vierkante ramen, waardoor er maximaal van het uitzicht over het IJ geprofiteerd kan worden. Dit geeft het gebouw in combinatie met de massieve bakstenen muren een open maar solide uitstraling. De nieuwe toevoegingen zijn perfect geĆÆntegreerd in het oude ontwerp. Ook in het industriĆ«le interieur van het restaurant is hier rekening mee gehouden. De grote open binnenzaal met ventilatiebuizen en verlichtingsrails doet denken aan een ruimte waar de machines nog maar net zijn weggehaald. De huidige Baanderij is hiermee een harmonieus samenspel tussen verleden en heden.

Website by HOAX Amsterdam