De Passage en haar geschiedenis
De passage die de Nieuwendijk met het Damrak verbindt ter hoogte van de Beurs van Berlage kent een geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De vroegere Baafjessteeg stamt uit 1416 en is eind negentiende eeuw overdekt en geïntegreerd in het kantoor van De Algemeene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente. Het pand, naar ontwerp van H.P. Berlage, kent op dit moment een gemengde bouwstijl van zakelijkheid en Jugendstil. De steeg krijgt de functie als passage en behoudt deze als het gebouw in 1912 wordt verbouwd tot flagship-store en hoofdkantoor van C&A . In 1963 brandt het gebouw op de gevel na af en vijf jaar later krijgt de C&A een nieuw gebouw, ontworpen door architectenbureau Van der Laan. Ook in dit gebouw komt de passage terug in het ontwerp.
Nowadays
De Beurspassage maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het gebouw Damrak 70 en Nieuwendijk 196. De panden en de Beurspassage worden onder de naam Nowadays herontwikkeld door TOP Vastgoed en Bouwinvest Development B.V. en zullen plaats bieden aan winkelruimte.
‘Amsterdam Oersoep’
Met de huidige herontwikkeling van het winkelpand wordt het gebouw gestript waarna er nieuwe baksteen gevels gerealiseerd worden. De nieuwe Beurspassage is enkele meters langer dan de voorgaande passage en kent met haar 8 meter hoogte en 4,5 meter breedte een ruim en open karakter. De Beurspassage betreft een kunstwerk genaamd ‘Amsterdam Oersoep’. Het kunstwerk vormt een eerbetoon aan de Amsterdamse grachten en is met een oppervlakte van 450 vierkante meter het grootste kunstwerk van Amsterdam. Verantwoordelijk voor het resultaat is kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam in samenwerking met Hans van Bentem. Het integrale kunstwerk bestaat uit een met mozaïek bedekt plafond, een met terazzowerk bedekte vloer (vloerafwerking bestaande uit marmerkorrels) en tegeltableaus met ingebakken bladgoud langs de wanden. Daarnaast heeft Van Bentem goudkleurige kroonluchters ontwikkeld die zijn samengesteld uit fietsonderdelen en zijn de wanden versierd met glas in lood objecten.