De Burman

XOOMlab, 2022

Buren die de handen in een slaan en een bijdrage leveren aan het oplossen van de woningcrisis en verduurzamingsopgave; het klinkt idealistisch maar een enthousiaste VVE in Amsterdam Oost kreeg het voor elkaar. De Burman is een appartementencomplex uit de jaren tachtig. De verduurzaming en renovatie van het gebouw in de Burmandwarsstraat is bekostigd dankzij de verkoop van een nieuwe verdieping met woningen. Het is een uniek en inspirerend bottom-up proces.

Aanleiding tot vernieuwing

Het jaren tachtig appartementencomplex voldeed al jaren niet meer aan de wensen van de huidige tijd. Tijdens de bouw waren alle verfijnde details uit het oorspronkelijke ontwerp wegbezuinigd, en het pand was slecht onderhouden. Bewoners voerden kleine verbeteringen uit, maar een grote investering van woningcorporatie Ymere bleef uit. Doordat zij één voor één de sociale huurwoningen hebben verkocht, hebben de huiseigenaren een meerderheid in de Vereniging van Eigenaren kunnen krijgen. Slopen en vervangen met nieuwbouw bleek bouwkundig het beste te zijn, maar niet voor de bewoners, die hun hypotheek en woning zouden verliezen. Er is gekozen voor het alternatief, waarin een extra verdieping met woningen genoeg middelen zou opleveren om de rest van het gebouw op te knappen.

Moeizame planningsfase

XOOMlab begeleidde het ontwikkel- en ontwerpproces waarin de wensen van de bewoners tot een helder plan werden gevormd. De samenwerking met Ymere en gemeente Amsterdam verliep niet zo soepel. Het kostte twee jaar voordat Ymere de voordelen van de renovatie inzag, en nog een jaar voordat zij met het plan instemde. Bij de gemeente bleven de kosten voor de erfpacht, de op één na grootste kostenpost, onzeker. Bij het invullen van het Bibob-dossier, waarin wordt aangegeven dat geen crimineel geld is gebruikt, ontstond een probleem over de financiering van het gebouw. Hiervoor waren koopcontracten nodig, maar zonder vergunning konden de woningen nog niet worden verkocht. Ondertussen bleven de bouwkosten elke begrotingsronde stijgen. Het heeft veel moeite gekost, maar de vernieuwde Burman staat er.

Meer en beter

De vernieuwing van het gebouw bestond uit veel onderdelen, waaronder het vervangen van gevels en kozijnen en het vernieuwen van de balustrades van de balkons en galerijen. Zo werd de gevel beter geïsoleerd en kregen alle woningen een nieuw ventilatiesysteem. De stalen vluchttrappen zijn vervangen door betonnen trappenhuizen. De entree is verplaatst naar de kop van het gebouw, van de Burmandwarsstraat naar de Oetgensdwarsstraat. Dankzij de toegevoegde lift en opgehoogde galerijen zijn de woningen beter toegankelijk voor mensen met een beperking. Tijdens deze verbouwingen van ongeveer een jaar konden de bewoners in hun woning blijven wonen. De negen bijgebouwde nieuwbouwappartementen op het dak hebben twee kamers en hebben een woonoppervlak van ca. 42 m2. De balkons liggen op het zuiden en geven uitzicht op de Amstel. Een kleiner nieuwbouwappartement zit op de begane grond en heeft een terras. Het gebouw heeft dankzij de verbouwing een flinke upgrade gekregen, en heeft tegelijkertijd het jaren tachtig karakter behouden. De Burman kan weer jaren mee.

Website by HOAX Amsterdam