De Europa

Álvaro Siza Arquitecto, 2011

Gezichtsbepalend

 

Aan de overzijde van het IJ ligt het woonblok De Europa. Het gebouw is onderdeel van de gezichtsbepalende rij giganten, onder andere gevormd door Eye en de A’DAM Toren. De Europa valt op door zijn witmarmeren gevelbekleding. Wanneer de zon over het IJ schijnt en het de balkons verlicht lijkt het even alsof je in een Zuid Europese badplaats bent.

Ontwikkeling in Noord 

Het oostelijke deel van het Shell-terrein komt in 2009 vrij na de verhuizing van Shell. Dit biedt de mogelijkheid voor de ontwikkeling van Overhoeks: een nieuwe woonwijk aan de noordelijke IJ-oever. De locatie krijgt een nieuwe bestemming in de vorm van een stedelijk woon-en werkmilieu. De wijk krijgt de naam Overhoeks. Dit is een opvallende geplaatste toren op het voormalige Shell-terrein. De toren staat na een ingrijpende verbouwing vanaf 2014 bekend als de A’DAM Toren.

 

Stedenbouwkundig plan
Geurst & Schulze architecten ontwerpen tussen 2003 en 2015 het stedenbouwkundig plan. Ze kiezen er voor de wijk niet aan te laten sluiten bij de noordelijk gelegen Van der Pekbuurt, maar deze volledig te oriënteren op het IJ. In het hart van het gebied bevinden zich grote appartementengebouwen waarvan de schaal tussen het bouwblok en de stadsvilla in ligt. De kleine woonbuurt wordt gepland met een hoge dichtheid van 150 tot 200 woningen per hectare. Ondanks de hoge dichtheid weten de ontwerpers de wijk een groen karakter te geven. Tussen de bouwblokken bevindt zich een gemeenschappelijke binnentuin.

 

Witte parel aan het water
De Portugese architect Álvaro Siza ontwerpt drie bouwblokken in het plan en vernoemd ze naar oceaanschepen als herinnering aan de zeevaarthistorie. De Europa is er hier een van en wordt in 2011 als eerste tot stand gebracht. Het gebouw ligt aan de rand van het gebied, naast het tussen 2005 en 2009 nieuw gebouwde hoofdkantoor van Shell. Het is een vrijstaand appartementencomplex en heeft vanaf de vijfde verdieping een terrasvormige opbouw, waardoor er ruimte is voor balkons en dakterrassen. Op het platte dak bevinden zich daktuinen die samen een groen daklandschap vormen. Het gebouw valt op door zijn witte kleur en robuuste vorm. Toch overheerst het gebouw niet door de plastiek in de gevelindeling. Dit effect bereikt de architect door het uitsnijden van de balkons en loggia’s. Siza baseert zijn ontwerp op residenties en woonhotels met gezamenlijke voorzieningen uit de jaren ’30.

Luxe
Het complex telt 79 luxe huur- en koopwoningen waarbij elke variant beschikt over een groot raam of buitenruimte met uitzicht over het oeverpark, de binnenplaats of het IJ. Naast de woonruimtes bevinden zich in het complex ook een fitnessclub en sauna. Het complex is gebouwd op een half verlaagd souterrain met een parkeerruimte. Alle appartementen kijken hierdoor vrij uit over het IJ.

 

Tekst: Fieke de Groot