De Gieter en De Slijper

Space Encounters, 2023

Oostenburg, gelegen in het centrum van Amsterdam, ondergaat een transformatie van voormalig industriegebied naar een binnenstedelijke woonwijk. Space Encounters heeft hier twee opvallende woongebouwen ontworpen: De Gieter en De Slijper.

De Gieter

Het hoge gedeelte, De Gieter, heeft een stevige betonnen buitenkant met een voorgevel die doet denken aan Amsterdamse grachtenpanden. De zijgevel is open en transparant, met private buitenruimtes voor bewoners. Het dak van de zijgevel verwijst naar de voormalige industriële pakhuizen op het terrein. Het ruwe betonnen oppervlak van De Gieter, die bij regen en zonneschijn interessante effecten creëert, draagt bij aan de verfraaiing van de gevel.

De Slijper

Het lagere naastgelegen woongebouw, De Slijper, heeft een levendige uitstraling door de helderwitte tegels met blauwe voegen en balustrades. Tussen deze twee gebouwen bevindt zich een smal, verhoogd stuk met gangen en paden, bedekt met een doorzichtige metalen structuur. Deze structuur maakt het mogelijk om tussen de twee woonblokken in te kijken dat ten goede komt aan een lichte en luchtige sfeer.

Panoramisch uitzicht

De huizen op de begane grond hebben hoge plafonds. In vergelijking met het straatniveau zijn de vloeren iets verhoogd. Op deze manier wordt een overgangsruimte gecreëerd naar de dichtbebouwde wijk. In het midden van het project is een groene binnenplaats die verbonden is met groene buitenruimtes aan de zijkanten. De begane grond heeft bedrijfsruimten en atelierwoningen met grote deuren. Het gebouw heeft daarnaast een gedeelde daktuin die alle bewoners extra buitenruimte en een panoramisch uitzicht over de stad biedt.

Website by HOAX Amsterdam