De Kameleon

NL Architects, 2012

Functiemenging

Één van de laatste verloederde stukken van de Bijlmer is met de komst van De Kameleon aangepakt. Waar de oorspronkelijke Bijlmer werd bekritiseerd vanwege de gescheiden functies en dat het leven zich afspeelde buiten de openbare ruimte, maakt De Kameleon duidelijk dat hier een nieuwe weg is ingeslagen.

Herkenbaar door hoogbouw

In het ontwerp bevinden de winkels zich aan een straat waar winkelend publiek en verkeer met elkaar in contact staan. Het parkeren van auto’s is naar de twee lagen daarboven verplaatst en nog hoger zijn 222 woningen op het geheel gestapeld. De hoogbouw, die niet in het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan was opgenomen, is toegevoegd om het winkelcentrum herkenbaar te maken vanuit de wijde omtrek. Zittend in de metro is het complex duidelijk te zien en een groot venster op de kopse kant geeft de buitenwereld ook een indruk van de binnenzijde van het blok.

Binnentuin

De gekreukte gevels en balkons aan de meer dan 150 meter lange zijde geven een levendig en wisselend beeld die de lange lijn als het ware breken. Op het derde niveau, waar het wonen begint, ligt een grote binnentuin in het complex ingesloten. Wat centraal staat in deze tuin is de waterpartij in de vorm van een bliksemschicht. Sommige woningen liggen direct met hun voordeur aan de beschermde binnenwereld van het complex, waar ook plaats is voor picknicktafels en speeltoestellen. Door het grote venster in de hoogbouw ontstaat de illusie dat je vanuit de tuin de metro in kunt stappen.