De La Mar Theater

Jo Coenen Architects, 2010

Oude glorie, nieuwe uitstraling
Het De La Mar theater werd in 1947 opgericht door Piet Grossouw, echtgenoot van revueartieste Fien de la Mar, en is vernoemd naar haar vader, Nap de la Mar. Het gebouw aan de Marnixstraat waarin het theater werd gevestigd, was van oorsprong een school. Helaas kon het echtpaar de boel niet bolwerken en zag zich genoodzaakt de zaak van de hand te doen.

Tijd voor een verbouwing!
In 1953 werd het overgenomen door Wim Sonneveld die de plek het Nieuwe de la Mar Theater doopte, tot grote ergernis van Fien de la Mar die weigerde er ooit nog te komen. Het theater kreeg in de daaropvolgende jaren nationale bekendheid door optredens van onder meer Wim Kan, de musicals van Annie M.G. Schmidt en Freek de Jonge. Het Nieuwe de la Mar sloot eind 2005 zijn deuren voor een grootscheepse verbouwing. Gefinancierd door de VandenEnde Foundation houdt het theater vast aan de traditie van particulier initiatief. Bij de verbouwing zijn het Nieuwe de la Mar en de aangrenzende bioscoop Calypso samengevoegd. Voor de architecten Jo Coenen en Arno Meijs was het een uitdaging het complex bij de omgeving te laten aansluiten en tegelijkertijd een aansprekend, theatraal tintje aan het geheel te geven. Gekozen is voor een combinatie van oud en nieuw: de grotendeels glazen façade opent het gebouw naar de stad en laat ook een deel van de oorspronkelijke gevel uit 1887 zien.

Een nostalgische theatersfeer
Het theater heeft twee zalen: een grote zaal op de begane grond die de volle hoogte van het gebouw benut en een intiemere zaal op de eerste verdieping, samen goed voor 1500 stoelen. Bij het interieurontwerp stond voorop dat de nostalgische theatersfeer behouden moest blijven. De rode kleur die terugkomt in de inrichting en de aankleding van de zalen, draagt hiertoe bij. Ook zijn in de foyer en de gangen spectaculaire foto’s te bewonderen, die in opdracht van Van den Ende zijn gemaakt door diverse vooraanstaande Nederlandse fotografen, waaronder Viviane Sassen en Erwin Olaf.

Website by HOAX Amsterdam