De Loodsen

hvdn Architecten, Köther en Salman Architekten, Wingender Hovenier, 2006

Voormalig loodsenterrein
Nieuwbouwproject De Loodsen is ontwikkeld op de plek waar vroeger loodsen stonden die onderdeel waren van de IJhaven. Het stedenbouwkundig plan voor dit gebied werd gemaakt door Köther en Salman, en door dit bureau uitgewerkt in samenwerking met Wingender Hovenier en hvdn architecten.

Verschillende ontwerpen
Langs de kade van het IJ zijn twee langgerekte lage gebouwen neergezet die in volume aansluiten op de bestaande pakhuizen. Voor deze lage gebouwen zijn aan de zuidkant zes woontorens van 35 meter hoog gebouwd. De torens zijn ontworpen door de verschillende betrokken architecten, maar in hun vormgeving vertonen zij een sterke samenhang. Eenheid wordt verkregen door de hoogte van de torens, het materiaalgebruik, de plaatsing van de vensters, en terugkerende elementen zoals de horizontale betonbanden die over de gevel lopen. Door de positie en het verschil in grootte van bouwvolumes wordt de individualiteit van de torens benadrukt.

Maximaal uitzicht
Het complex bevat 317 woningen waarvan 196 koopwoningen en 121 huurwoningen. Uitgangspunt in het ontwerp van deze woningen was het streven naar een maximaal uitzicht en een maximale bezonning en lichttoetreding. Dit heeft geleid tot bijzondere aandacht voor de positionering van de woontorens, de plaatsing van de woningen en de indeling van de plattegronden.

Website by HOAX Amsterdam