De Meester

SeARCH, 2009

Woongebouw als geluidsscherm

Het project staat naast de Ringweg A10, tussen het Rembrandtpark en de Sloterplas, en is een onderdeel van de vernieuwingsoperatie Overtoomse Veld, een deelproject binnen de transformatie van de Westelijke Tuinsteden.

Aansluiting nieuwbouw
De contouren worden gevormd door een gesloten plint, bekleed met fel-oranje houten latten, die een parkeergarage, bedrijfsruimten en woon/werkwoningen bevat. Daarbovenop staan zes bouwblokken van verschillende hoogten, geordend in vier achter elkaar gelegen stroken die parallel liggen aan de A10. Het hoogste gebouw, dat direct aan de snelweg ligt, werkt ook als een geluidsscherm voor de rest van het complex. De geluidwerende glazen gevel en de achterliggende muur zijn uitgevoerd in verschillende tinten roze, waardoor dit blok vanaf de snelweg herkenbaar is aan zijn rijkdom aan kleur. De gevels in de drie omringende straten zijn op aanwijzing van de supervisor van het gebied, opgebouwd uit donkergrijze bakstenen. Hierdoor sluit De Meester goed aan bij de belendende nieuwbouw aan de Alma Tademastraat van DKV architecten.

Mediterrane aanblik
De buitenruimte tussen de blokken en boven de plint is een semi-open gebied waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken. Een houten dek en een aantal bruggen verbinden de bouwblokken. Openingen in het dek zorgen voor daglichttoetreding in de garage. De allure wordt in hoge mate bepaald doordat de binnenhof vrij van regels kon worden ontworpen en door het witte stucwerk een mediterrane aanblik biedt. De luchtbruggen zijn net als de balkons van transparant groengeel en blauw glas. In de drie blokken die het dichtst bij de A10 liggen, zijn 57 huurappartementen gerealiseerd. De overige blokken bevatten 49 koopappartementen. In totaal zijn er veertien verschillende woningtypen ontworpen.

Website by HOAX Amsterdam