De Tagrijn

Meyer en Van Schooten Architecten, 1995

Amsterdamse School
De Vespuccistraat ligt in de Mercatorpleinbuurt in Amsterdam-West, een buurt die wordt gekenmerkt door Amsterdamse School-architectuur. Verschillende karakteristieken van die architectuur, zoals torens en het gebruik van baksteen, zijn door de architecten opgenomen in hun nieuwbouwplan.

Hoektorens
Het project bestaat uit drie blokken. Aan de Vespuccistraat staan twee vrijwel symmetrische blokken die 58 woningen en vijf bedrijfsruimten bevatten. Aangezien in de Vespuccistraat doorgaans een markt wordt gehouden, is het blok een halve verdieping boven de straat getild zodat ook de bewoners op de begane grond over de marktkramen heen kunnen kijken. Op de begane grond in de ‘hoektorens’ bevinden zich de bedrijfsruimten en aangezien er geen aanleiding was deze net als de woningen op te tillen, hebben zij een hoogte van anderhalve verdieping.

Aluminium grid
De gevel aan de voorzijde bestaat uit een aluminium grid in een omlijsting van baksteen. Binnen dit grid liggen de balkons die per verdieping verspringen. Naast de ‘torens’ in de zijstraten zijn de trappenhuizen geplaatst die met doorlopende galerijen, waarmee de woningen ontsloten worden, met elkaar verbonden zijn.

Glazen scherm
Het derde blok ‘De Tagrijn’ ligt aan de Bartholomeus Diazstraat. Dit blok omvat 24 woningen die schuilgaan achter een glazen scherm. Het scherm maskeert de individualiteit van de afzonderlijke woningen en de afwijkende typologie van galerijen aan de voorzijde.

Website by HOAX Amsterdam