De Toekomst

René van Zuuk Architects, 1996

AFC Ajax
Het project De Toekomst maakt deel uit van de nieuwe behuizing van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Voor het eerste elftal werd in 1996 in Amsterdam Zuidoost de Amsterdam ArenA (thans Johan Cruijff ArenA) gebouwd. De jeugdopleiding en het tweede elftal zouden in de nabijheid van dit stadion onderdak moeten vinden in nieuwbouw.

René van Zuuk
Voor deze nieuwbouw kreeg René van Zuuk, tevens de architect van het ARCAM-gebouw, de opdracht. Hij werd gevraagd een sportcomplex te ontwerpen van 4.000 m2 – inclusief het complete interieur – aangevuld met tribunes, dugouts, ballen-vangers en een kassagebouwtje.

Golfplaten
Het hoofdgebouw bestaat uit zes segmenten met sheddaken die in elkaar schuiven. Door de spleten tussen de dakdelen valt daglicht in de ruimten op de eerste verdieping. Dit zijn de kantine, kantoren en vergaderruimten. Op de begane grond bevinden zich de kleedkamers, de ruimten voor fysiotherapie en de sporthal. De sokkel van het gebouw is uitgevoerd in paars-bruine baksteen, met naturelkleurige betonnen platen. Het dak bestaat uit gebogen golfplaten.

Referentie naar de ArenA
De vorm van de sheddaken komt terug in de gebogen vorm van de hoofdtribune met 1.250 zitplaatsen. Uitgangspunt voor de tribune was het vrije zicht op het veld – zonder pilaren. De oplossing hiervoor is gevonden in een ‘hangende luifel’. De luifel ontleent zijn steun aan een dikke boogvormige stalen buis die met staalkabels aan de voorzijde van het dak hangt. Deze buis is verbonden met twee masten naast de tribune. De gebogen constructie refereert aan de gebogen constructie van de ArenA – het voorlopige einddoel van de jeugd van Ajax.

Website by HOAX Amsterdam