De Tribune

Claus en Kaan Architecten, 2011

Flat van 250 meter lang

Langs de A10 West, tussen afslag S105 (Jan van Galenstraat) en de Erasmusgracht, is De Tribune verrezen, een schijfvormige flat van circa 250 meter lang en met een gemiddelde hoogte van 33 meter. Dit gebouw is onderdeel van het project Laan van Spartaan dat werd gerealiseerd op een plek waar lange tijd alleen sportvelden lagen. Enkele daarvan waaronder dat van voetbalvereniging VVA/De Spartaan zijn bewaard gebleven als hart van de nieuwe buurt die hier ontstaat.

Van kantoorbestemming naar wooncomplex
In het oorspronkelijke plan voor Laan van Spartaan was De Tribune een kantoorgebouw. Toen duidelijk werd dat aan kantoorruimte geen behoefte meer bestond, moest creatief worden omgegaan met het programma. De uitkomst daarvan is dat het grote gebouw nu ruimte biedt aan een ongewoon gemêleerde groep bewoners en voorzieningen. In De Tribune zijn onder meer ouderenwoningen, studentenkamers, woningen en faciliteiten voor topsporters, een hotel en een buurtrestaurant te vinden.

Twee gezichten
Het opgeleverde gebouw fungeert als geluidsscherm voor de rest van de nog te bouwen wijk. Dat heeft met zich meegebracht dat De Tribune een gebouw is geworden met twee gezichten. Aan de snelwegzijde is de flat bekleed met een geluidswerende vliesgevel van staal en glas, die donker en strak oogt en gekenmerkt wordt door horizontale lijnen. De gevel aan de andere kant van het bouwwerk is licht van kleur en toont reliëf en afwisseling. De balkons, het gebruik van baksteen, de organische ronde vormen en de verspringende bouwhoogtes creëren een gevarieerd beeld dat in de verte doet denken aan de architectuur van de Amsterdamse School.

Website by HOAX Amsterdam