De Windketel

Paul Westerman, 2003

Autovrij gebied

De Windketel ligt in stadsdeel Westerpark, ten zuiden van de Haarlemmerweg en het hieraan gelegen cultuurpark Westergasfabriek. Het gebouwtje ligt op het terrein van het voormalige gemeentewaterleidingbedrijf dat in de jaren negentig op basis van een stedenbouwkundig plan van Kees Christiaanse als autovrij woongebied is ingericht.

Omringd door monumenten
Het Rijksmonument is sinds 2003 ingericht als luxueus gastenverblijf voor twee personen. De Windketel wordt omringd door drie andere monumenten van het voormalige waterleidingbedrijf: de reusachtige witte watertoren die nog steeds in functie is, het magazijngebouw en het machinepompgebouw. In het laatste gebouw bevindt zich café-restaurant Amsterdam.

Passerend drinkwater
Het Windketelhuisje dateert van 1897 en was ooit het windketelgebouw van het gemeentelijk waterleidingbedrijf Amsterdam. Het drinkwater dat in reservoirs op het terrein lag opgeslagen, werd via het machinepompgebouw de stad in gestuwd en passeerde daarbij het windketelhuis. Binnen stond een koperen ketel of expansievat van waaruit eventuele overdruk uit de leidingen werd gereguleerd. In opdracht van tien omwonenden is het achthoekige torentje door architect Paul Westerman verbouwd tot gastenverblijf. In de toren zijn twee extra vloerniveaus aangebracht waardoor het vloeroppervlak werd vergroot van 16 tot 48 m2. Het appartement bevat op de begane grond een keuken, op de eerste verdieping een sfeervolle woonkamer en op de zolder een intieme slaapkamer met bad en tweede toilet. De Windketel kan voor een weekend, midweek of langere periode gehuurd worden.

Website by HOAX Amsterdam