De Zilverreiger

Mecanoo, 2005

Uitzicht voor iedereen
Op een steenworp van de Sloterplas ligt het appartementencomplex De Zilverreiger, ontworpen door architectenbureau Mecanoo. Het U-vormige complex bestaat uit 120 appartementen, elk met uitzicht op de Sloterplas. Het oorspronkelijke plan bestond uit een gesloten bouwblok van vier tot vijfbouwlagen, maar hier is van afgeweken om alle woningen van het uitzicht te laten profiteren. De geschrapte woningen aan de oostzijde zijn op speelse wijze in het ontwerp op de woningen aan de zuid- en westzijde gestapeld. De Zilverreiger voegt zich naar de omliggende bebouwing in volume en materiaalgebruik. Zo ligt het hoogste deel van het complex aan de zuidkant, waarbij de negen bouwlagen een overgang vormen naar de dertienverdiepingen hoge Torenwijckflats.

Mix van materialen
Het gebouw bevat verschillende materialen. De basis bestaat uit ruwe oranjebruine bakstenen. In de hoger gelegen delen is veel gebruik gemaakt van glas in witte profielen. De gevels aan het binnenterrein zijn bekleed met verticale houten latten. De warme uitstraling van het hout contrasteert met de koele uitstraling van het geperforeerde witte staal, dat als een gordijn de galerij aan de binnenzijde omhult. Het gebouw heeft een zwevend karakter door de plint die deels uit glas en deels uit roosters bestaat.

Leven in het groen
Het complex heeft een gelaagde binnenplaats. Aan de randen is een verhoogd houten dek dat ook als dak fungeert voor de verdiepte parkeergarage. Een groot gat in het midden van het houten dek onthult een binnentuin met bomen op straatniveau. De open oostzijde biedt uitzicht op een groene strook met bomen en de Sloterplas. De verschillende niveaus in de binnenplaats zorgen voor een dynamisch karakter. Tegelijkertijd straalt de binnenplaats rust uit door de omarming van de groene omgeving. Ruime entreehallen en doorgangen verbinden de binnenplaats met de rest van de omgeving.