Double Tree Hotel

BDG Almere, Bennetts Associates Architects, 2006

Een grote speler 

Aan de westzijde van het Oosterdokseiland, op een steenworp afstand van het Centraal Station, bevindt zich het Double Tree Hotel, een viersterrenhotel met verschillende cafés en restaurants. Met zijn 553 kamers is het een van de grootste hotels van Amsterdam. Ter vergelijking: het tegenoverliggende Amrath Hotel, gevestigd in het beroemde Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade, is ook geen kleintje maar telt toch ‘slechts’ 165 kamers. De bouw van het Double Tree Hotel past in het gemeentelijke beleid om de hotelcapaciteit in Amsterdam flink uit te breiden. De hotelgasten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. 

Loungen met een view
Het ontwerp van het Londense architectenbureau Bennetts Associates vertoont opvallende hoeken en inkepingen die voortkomen uit het masterplan voor het Oosterdokseiland van Erik van Egeraat Associates. Het gebouw is samengesteld uit vier gebouwdelen rond een bescheiden binnentuin. In een dubbelhoge verdieping op de begane grond zijn een groot café en een restaurant ondergebracht. Daarboven liggen, variërend per gebouwdeel, zes tot negen verdiepingen met hotelkamers. Op de elfde verdieping bevindt zich een tweede café, Sky Lounge geheten. Hier kunnen ook niet-logees genieten van de uitzichten over het water en het spectaculaire panorama van de historische binnenstad. De gevels zijn samengesteld uit panelen van hout, glas of metaal, baksteenelementen en bewegende luiken, waardoor een gelaagd en meerduidig beeld ontstaat. De baksteenelementen zijn op de gevel geplakt, maar door de jaren heen zijn enkele van deze elementen losgeraakt en naar beneden gevallen. Dit verklaart de langs de gevel gespannen vangnetten. 

Naamswijzigingen 
Het hotel is onderdeel van de ontwikkeling van het Oosterdokseiland met onder meer 3.200 vierkante meter horeca, kantoren, winkels en koopwoningen. Het hotel maakt gebruik van de reusachtige parkeergarage die onder het hele eiland is gebouwd. Wie de bouwactiviteit op het Oosterdokseiland al langer volgt, kent het Double Tree Hotel mogelijk nog onder de oude namen van City Inn Hotel of Mint Hotel. De opdrachtgever (City Inn) besluit eind 2010 om de naam van de keten te wijzigen naar Mint Hotel, marktonderzoek wees uit dat de naam City Inn afbreuk doet aan de beleving van het merk. Na overname van de Mint Group door Hilton Hotels wordt de naam veranderd in Double Tree Hotel.  

Lieke Haan 

Website by HOAX Amsterdam