EDGE West

de Architekten Cie., 2022

Gelijkwaardigheid

Edge bevindt zich aan de Basisweg aan de rand van Sloterdijk Stationskwartier, een gebied volop in ontwikkeling, dat geleidelijk van kantorengebied naar een gemengd woon- en werkgebied met onder meer 7500 woningen transformeert. Edge is oorspronkelijk een jaren 70 kantoorgebouw, dat visionair was in zijn tijd met een open kantoorvloeren-concept. De constructie en de materialen waren zeer degelijk, waardoor het gebouw geschikt was voor transformatie in een toekomstbestendig kantoorgebouw. De Architekten Cie. – de opvolger van het architectenbureau van de oorspronkelijke ontwerper van Edge, bureau Oyevaar, Stolle en Van Gool – tekende hiervoor. Het oorspronkelijke ontwerp paste bij de intentie van de opdrachtgever Sociaal Fonds Bouwnijverheid een werkplek te creëren die gelijkwaardigheid zou uitstralen. Het werd daarom een kantoortuin met open kantoorvloeren, toentertijd een noviteit in Nederland.

Vrij indeelbaar

Het gebouw bestaat uit zeven bouwlagen (ieder ongeveer 7.000 m²) in de vorm van acht klavers rond het centrale groene hart. De bouwlagen bieden ruimte aan vrij indeelbare kantoorvloeren, die nu open ruimten zijn. Zij kijken allen uit op het hart van het gebouw, een indrukwekkend groen atrium. De voormalige buitengevel heeft een nieuwe vorm en nieuwe materialen gekregen. Het hart van het gebouw wordt nu overkoepeld door een glazen dak, waardoor krijgen de eronder gelegen kantoorverdiepingen meer daglicht krijgen. Het atrium fungeert als centrale ontmoetingsplaats met veel functionele ruimte en is een door DS Landschapsarchitecten ontworpen groene oase. De liftschachten zijn vervangen door vier prominente trappen, om zo de huurders te stimuleren de trap te nemen. De eerste verdieping werd voorzien van grote terrassen om extra ontmoetingsplekken te creëren.

Duurzaamheid

Dankzij het geavanceerde technologieplatform van EDGE is EDGE Amsterdam West een zeer duurzaam en gezond kantoorgebouw. Hier worden de hoogste niveaus voor duurzaamheid en gezondheid gerealiseerd: BREEAM Outstanding en WELL Platinum. En het is zelfs al ‘Paris Proof 2050’. Het multifunctionele dak is van groot belang bij de klimaatbeheersing. Het gebouw is aardgasvrij en energie-positief. Dat betekent dat het gebouw meer energie opwekt dan gebruikt. Dat is mede te danken aan 6.000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak en de aanwezig WKO-installatie.

Website by HOAX Amsterdam