Effectenkantoor

Mart van Schijndel, 1990

Een opvallende verschijning

Eén van de opvallendste gebouwen in de oostelijke straatwand van het Rokin is het kantoor van Oudhof Effecten. Het gebouw, ontworpen door Mart van Schijndel, heeft een hoogte en gevelindeling die vergelijkbaar is met de aangrenzende bebouwing. Van Schijndel krijgt de opdracht mee om een kantoorontwerp te leveren met een betrouwbare uitstraling. Het zeer diepe, ingesloten perceel moet door complete nieuwbouw worden veranderd in een bruikbare en aangename ruimte. Het onderscheidt zich van de andere panden door zijn herkenbare postmoderne uiterlijk en behoort tot de bekendste werken van Van Schijndel. Door het groenblauw gekleurde glas in de gevel heeft het pand onder Amsterdammers de bijnamen ‘Rokin’s Ray Ban’ en ‘De mestkever’ gekregen.

Verwijzingen naar vele stijlen
In het exterieur van het pand zijn klassieke elementen zoals een timpaan en sluitsteen, gecombineerd met een opvallende kleurtoepassing, namelijk glanzend graniet en spiegelend glas. Daarnaast kunnen er verwijzingen gevonden worden naar de architectuur van de Hollandse en Italiaanse Renaissance, het materiaalgebruik is echter uitgesproken modern. De onderpui is in hard graniet uitgevoerd en bevat een bordeauxkleurige geanodiseerde aluminium deur, welke waaks en afwerend oogt. Deze geslotenheid is een reactie op de toenemende agressiviteit van de buitenwacht. De deurklink op de voordeur bestaat uit twee slangen die staan voor de Romeinse handelsgod Mercurius. De erkerachtige vensterpartij zorgt voor een wisselwerking tussen het kantoor en de buitenwereld. In het pand bevinden zich oorspronkelijk een kantoor en een woning. Beide zijn geordend rondom een centraal trappenhuis. De woning is gesitueerd op de bovenste verdieping, achter het timpaan. De plaatsing van een daklicht en vides maakt het mogelijk dat daglicht ver in het pand doordringt. Het interieur heeft inmiddels wijzigingen ondergaan en de voormalige woning is als kantoorruimte bij het ernaast gelegen pand getrokken.

In 2016 is het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument.

Lieke Haan