Egoli-toren / Nieuw Echtenstein

LEVS architecten, 2023

In het oostelijke deel van de E-buurt in Amsterdam Zuidoost heeft Woningstichting Rochdale een nieuwbouwproject afgerond. Het project omvat 80 sociale-huurwoningen en een maatschappelijk programma op de begane grond. Het ontwerp, gerealiseerd door LEVS architecten, biedt een veilige woonomgeving voor een kwetsbare doelgroep, met aandacht voor groenvoorzieningen en een vermindering van CO2-uitstoot.

Bijlmermeer

Op de plek van het gebouw komen een aantal kenmerkende aspecten van de Bijlmermeer samen. Aan de ene kant staat een restant van de oude honingraatflat Echtenstein met daarnaast een later gebouwde laagbouwwijk. Aan de andere kant liggen de ruim opgezette autowegen en afslagen langs de Gooiseweg.

 

Comfortabele appartementen

Tussen de gebouwen heeft LEVS een gemeenschappelijke buurttuin gecreëerd op een menselijke schaal. Langs de buitenkant leidt een structuur van balkons en kolommen het groen vanuit het park omhoog. De transparante hoofdingang heet de verschillende gebruikers welkom. Op de begane grond is er ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen, zoals ruimtes voor bijscholing of opvang. De woonruimtes zijn ontworpen om aan diverse behoeften te voldoen en variëren in grootte, van 40 tot 85 vierkante meter, allen voorzien van een eigen buitenruimte.

Hergebruike bakstenen

Met het gevelontwerp bestaande uit een geschakeerd dambordpatroon refereert LEVS aan de culturele lappendeken die Stadsdeel Zuidoost is. De gevel is gemaakt van overgebleven bakstenen van andere projecten. Door deze aanpak hoeven geen nieuwe bakstenen geproduceerd of bewerkt te worden, wat aanzienlijk scheelt in CO2-uitstoot. Het architectenbureau heeft elementen van de omliggende gebouwen samengevoegd tot een samenhangend geheel dat lang meegaat en zelfs als voorbeeld kan dienen voor verdere vernieuwing in de buurt.

Website by HOAX Amsterdam