Emerald Empire Villa’s

Jo Coenen Architects, 1996

De bekroning van het eiland

Naast het stedenbouwkundige plan van het KNSM-eiland heeft Jo Coenen ook dit cirkelvormige wooncomplex ontworpen. Emerald Empire, opgeleverd in 1996, vormt letterlijk de bekroning van het KNSM-eiland.

Tweezijdig karakter

Typerend voor het stedenbouwkundige plan is het zowel geborgen als open karakter van het eiland. In het Emerald Empire komt dit principe duidelijk tot uiting: de openbare binnenplaats van het gebouw biedt geborgenheid en het weidse uitzicht op het IJ biedt openheid. Coenen vond het belangrijk dat de centrale as van het eiland, de KNSM-laan niet zou eindigen in een nietszeggende rotonde maar in een oriëntatiepunt vanuit de laan.

Ui

Door de cirkelvormige plattegrond van het gebouwencomplex zijn de woningplattegronden waaiervormig en ligt een groot deel van de woning aan de raamkant. Op verzoek van de opdrachtgever, maar ook als gevolg van de ruime maat van de woningen, is de waaiervorm in de woning nauwelijks voelbaar en is de plattegrond toch redelijk ‘standaard’. De inpandige balkons beslaan de gehele breedte van de woningen.

In het acht verdiepingen tellende gebouw bevinden zich 206 driekamerappartementen en 18 vierkamerappartementen. Deze 18 zeer ruime woningen zijn aan de noordoostkant gesitueerd en zorgen met hun erkers, die een spectaculair uitzicht bieden over het IJ, voor een asymmetrisch exterieur. De omliggende villa’s aan het water, tevens naar ontwerp van Coenen, zijn een jaar later opgeleverd.

Website by HOAX Amsterdam