Entreegebouw Van Gogh Museum

Hans van Heeswijk Architecten, Kisho Kurokawa Architects & Associates, 2015

Op 4 september 2015 opende het Van Gogh Museum haar nieuwe entree. Vanaf dat moment bevindt de ingang van het museum zich niet langer aan de Paulus Potterstraat maar aan het Museumplein. Hierin gingen het Rijksmuseum en Stedelijk Museum het Van Gogh Museum al voor. Met het verplaatsen van de ingang kan het tussengelegen Museumplein nu eindelijk fungeren als verbindende schakel tussen de culturele instellingen. Bovendien zijn de lange rijen aan de straatzijde van het Van Gogh Museum verleden tijd.

Een Japans ontwerp in Nederlandse uitvoering
De in 2007 overleden architect Kisho Kurokawa was in 1999 verantwoordelijk voor de natuurstenen tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum. Voorafgaand aan de recente verbouwing reisde directeur Axel Rüger speciaal naar Japan om zijn wensen voor een vernieuwde entree te bespreken met het huidige team van Kisho Kurokawa Architects & Associates. Rüger keerde terug naar Nederland met een schetsontwerp dat voornamelijk bestond uit de voltooiing van het ellipsvormige volume dat de vleugel en de naastgelegen, diepe vijver samen vormden. Het Nederlandse bureau Hans van Heeswijk architecten werkte het ontwerp uit. Dit resulteerde in de glazen overkapping die nu het plein siert.

De entreefoyer
Met de nieuwe ingang bevindt de rij bezoekers voor het museum zich nu op het Willem Sandbergplein, gelegen tussen de twee aangrenzende musea, het Stedelijk en Van Gogh. Na buiten in de rij te hebben gestaan worden zij via een royale trappartij de entreefoyer in geleid. Hier bevinden zich de garderobe, audiobalie, museumwinkel en de sanitaire voorzieningen. Vanuit deze nieuw centrale hal kunnen de bezoekers de beide museumvleugels bereiken.

Website by HOAX Amsterdam