Eurotwins

Claus en Kaan Architecten, 1993

Hernieuwing Noord
Stadsdeel Noord wil in het door havenactiviteiten verlaten industriegebiedje ten noorden van het IJ andersoortige bedrijvigheid aantrekken. In dit kader werd aan Claus en Kaan opdracht gegeven voor het ontwerp van een bedrijfsverzamelgebouw met eenvoudige accommodatie ten behoeve van kleinschalige bedrijfjes.

Kantoorruimte en werkplaatsen
De twee gebouwen – de twins – staan langs twee zijstraatjes haaks op de Papaverweg en omvatten het bestaande bedrijvencomplex daartussenin. Elk gebouw heeft op de hoek een vijf verdiepingen hoog blok voor kantoorruimten, en daaraan gekoppeld een lang lager gedeelte met negen aaneengeschakelde werkplaatsen.

Red Cedar hout
Het gebouw is bekleed met red cedar, de hoogbouw in de lengterichting, de laagbouw in de breedte. Dit hout is behandeld met lijnzaadolie, waardoor het een egale aardkleur heeft. De verdiepingen hebben vrijwel rondom doorlopende bandvensters, die vanuit de kantoorruimten uitzicht op de stad bieden. In de laagbouw is de horizontaliteit van de ramen herhaald. De grote deuren van de werkplaatsen zijn van bewerkt plaatstaal in een kleurstelling die goed overeenstemt met die van het cederhout. Markant zijn de ronde zwarte ramen, waar je met enige moeite door naar binnen kunt kijken.

Website by HOAX Amsterdam