Eye Filmmuseum

Delugan Meissl Associated Architects, 2012

Landmark aan het IJ

Het Eye Filmmuseum is een landmark. Vanaf het moment waarop werd gekozen voor de locatie aan de noordzijde van het IJ, is geanticipeerd op de gedachte dat het gebouw op voorhand niet alleen een nieuw middelpunt in de wereld van de cinema, maar ook stedelijk gezien een baken moest worden. Dat is op een grootse manier gelukt. De relatie tussen de presentatie van het gebouw op afstand en het interieur is sterk. In dat kader is de grote, getrapte centrale ruimte met het restaurant over meerdere niveaus een heel royale doorzetting van de entourage langs het IJ.

Overstek van 32 meter

De meeste bezoekers van het Eye zullen het instituut benaderen vanuit de pont tegenover het Centraal Station. Van daar gaat een wandel- en fietsroute langs het gebouw, en qua gevoel er zelfs onderdoor. Het overstek aan deze zijde is met 32 meter enorm te noemen.

Publiek ontmoetingspunt

Luie trappen leiden naar de entree op de verdieping vanwaar bijna iedere bezoeker haast direct naar het atrium erachter gaat. Het hart van Eye vormt een knoop van routes binnen het gebouw. Het restaurant aldaar is een publiek ontmoetingspunt en van daaruit zijn het terras, vier filmzalen, 1.200 vierkante meter expositieruimte, de winkel, de kantoren en bijzondere ruimten als ‘room at the top’ te bereiken.

Grafische details

Door de architecten en de opdrachtgever is het gebouw opgevat als een overgang van de realiteit van de omgeving naar cinematografische fictie. Hiervoor wordt sterk geleund op de kwaliteit van het scenische uitzicht over het water en de afwisseling van licht, uitzicht en ruimte gedurende de route door het gebouw en het tijdstip van de dag. Zowel binnen als buiten kent het gebouw geen enkele rechte hoek. Aan de buitenzijde levert dit opvallende grafische kwaliteiten op. Om het staalskelet is een huid aangebracht, een puzzel van 12.500 m² stukjes spierwit aluminium, zodat het licht op talloze wijzen reflecteert.

Website by HOAX Amsterdam