Fietsenstalling Meer en Vaart

Buro voor architectuur Jan Griffioen, 1992

Stalling voor jongerenflat
Aan de architect was gevraagd om een beveiligde berging te ontwerpen voor fietsen van de bewoners van de jongerenflat ‘Meer en Vaart’. Omdat een stalling onder de flat te kostbaar werd, is gekozen voor een losstaande fietsenberging over drie lagen. Hierin heeft elke afdeling van het woongebouw een eigen compartiment dat afzonderlijk is afgesloten.

Stalen constructie
De begane grond (80 cm onder het maaiveld) en de twee etages zijn te bereiken via brede trappen met een flauwe helling en geleiders voor de fietsen. Uit het oogpunt van de veiligheid is gekozen voor een doorzichtige constructie van verzinkt staal, met vloeren van geprofileerde staalplaat en beton. Het bouwwerk wordt bekroond door een overstekend dak van gebogen staalplaat dat alle delen van de stalling beschut. Naast de gewone verlichting is het gebouw voorzien van schijnwerpers die de onderzijde van het dak aanlichten.