Finishtoren

Mecanoo, 2005

Finishtoren aan de roeibaan

De Bosbaan, een van de meest karakteristieke elementen van het Amsterdamse Bos, is een langwerpige strook water van 2,2 kilometer lang en 118 meter breed waar dagelijks wordt geroeid en gevist. In het kader van de professionalisering van de Nederlandse roeisport en de organisatie van internationale toernooien is de Bosbaan verbreed, is een Olympisch Training Centrum (OTC) gebouwd en is de bestaande toren aan de finish vervangen.

Lichte constructie

De oude finishtoren werd vanwege de slechte bouwkundige staat gesloopt en Mecanoo architecten ontwierp een nieuwe finishtoren die grotendeels op de bestaande fundering moest worden gebouwd. Om die reden is het gebouw zo licht mogelijk geconstrueerd.

Twee volumes

De toren is opgebouwd uit twee rechthoekige, in hoogte verschillende volumes. Het onderste volume bestaat uit twee lagen en bevat ruimtes voor de wedstrijdleiding en de jury, en sanitaire voorzieningen. Het volume daarboven biedt plaats aan de speaker. Aan de waterzijde is de gevel grotendeels van glas. Op de begane grond bieden grote schuifpuien toegang tot een terras. De gevels die verder van het water af liggen zijn bekleed met zilverkleurige zinken platen waardoor het gebouw aan de parkzijde een meer gesloten karakter heeft gekregen. Zo richt het gebouwtje zich uitdrukkelijk op datgene waar alles hier om draait: de finishlijn.

Website by HOAX Amsterdam